Година след пожара в Театъра: Планове има, пари засега - не. Действайте

Институциите още тупкат топката по въпроса кой и кога ще даде старт на грандиозния ремонт

Миналото лято на 21 август изгоря сцената на Драматичния театър. Днес добрата новина е, че знаем какво да се направи, за да имаме модерен театър в идеалния случай след още една година. Така заместник-кметът Стефан Стоянов „ознаменува” първата годишнина от ужасния инцидент в Пловдив.

Срещата с журналисти целеше да се даде отчет на свършеното.

Ние сме държавен институт, всичко, което правим, трябва да бъде с разрешение от Министерство на културата, обясни директорът на Драмата Кръстю Кръстев. Той разказа годината в цифри и мечти:

В средата на миналия ноември започна процедурата за проектиране на ремонта. След това се оказа, че липсва всякаква строителна документация, затова работата се забави с няколко месеца. После имаше казус и с авторските права, но той беше разрешен бързо. Като артисти си казахме: Всяко зло е за добро. Да не правим кърпежи на парче, като ще ремонтираме, да е по всички съвременни изисквания и стандарти. На 12 май внесохме папките в изряден вид в Министерство на културата с идеята, че проектът гледа поне 20 г. напред в бъдещето. И се размечтахме, че в обозримо бъдеще ще имаме най-модерния театър. Но правителството падна и сега се изправяме пред публиката си с нови надежди в новото управление на държавата, обобщи Кръстев.

Необходими са 4 252 998 лв., за да отвори врати големият салон на Театъра. Но парите ще влязат в сметките, ако Министерство на културата ги заложи като приоритет за догодина, политиците се споразумеят и Господ е снизходителен, допълни театралът.

Арх. Атанас Недевски, който ръководи проектните ремонтни дейности, обясни трагичната ситуация, в която се намира сценичното пространство в най-старата театрална сграда - паметник на културата.

Водопроводът е с байпасове, електроинсталацията всеки момент може да даде накъсо, вентилационните люкове не се отварят. Затова, когато е горяла сцената, пушекът е излизал от балкона, каза Недевски. Той сподели, че най-голямото предизвикателство в архитектурния план е било да запази полилея в зрителния салон. Красивият абажур отговаря на архитектурата на сградата, но не е достатъчен за осветлението. Затова ще се монтира решетка, обвързана с гипсовите орнаменти, която ще се сваля, вдига, ревизира, за да се запази стилът на залата. Ложите ще бъдат отворени за VIP публика, ще има връзка между четен и нечетен сектор места на балкона, ще се ползват климатици, отоплителни съоръжения, помислено е и за акустиката, успокои Недевски.

Реалистично е да очакваме тези 4 милиона лева да бъдат заложени в бюджета на Министерство на културата догодина през 2015 г., коментира политическият въпрос с ремонта на Театъра Стоянов.

Всичко ще се случи, ако Господ рече, бе финалното изречение на Кръстев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?