49
Следвайте ни

Гледаме фестивали за милион догодина в Пловдив

viber icon

Близо 944 хиляди лева ще бъдат отделени за фестивали и значими културни събития в Пловдив догодина. Ресорната комисия към общината одобри 41 проекта. 10 други са включени в резервен списък за 152 хиляди лева. Миналата година за такива събития общината отпусна 930 000 лева. Утвърдените фестивали получават почти същото финансиране, но при някои има намаляване на средствата, а при други те са увеличени. Такъв е случаят с литературния фестивал „Пловдив чете". Ако за 2021 г. той взе 45 000 лева, то за догодина ще получи 42 280. Фестивалът „Черната кутия” получи 50 хиляди лева тази година, а догодина ще вземе 49 700.

Съвсем леко намаление с 420 лева има при оперния Classic Open Air. През 2022 той ще бъде финансиран с 36 510 лева. Дни на музиката в Балабановата къща и Пловдив джаз фест са с непроменени параметри. Те взимат максимума - по 50 хиляди лева.

Зрелищният „Пловдив – древен и вечен”, който две години събира под тепетата любители на античните и средновековните възстановки от Румъния, Украйна и Сърбия, също ще е с леко увеличено финансиране. Той ще вземе 32 985 лева. Това е с 2 700 лева повече от 2021. За първи път общината ще даде рамо на два нови фестивала. Единият от тях е „Пловдив е музика”. Той се организира по времето, когато е Международният ден на музиката. Ще включва концерти и хепънинги на открито в различни части на града. Финансиран е с 20 680 лева. Новост за града е и интерактивната изложба „От камъка до пиксела”. Тя ще е на различни места в града и ще включва 3D изображения и интерактивни екрани.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?