Следвайте ни

Гледаме безплатно най-хубавите картини от двореца „Белведере“

viber icon

Две световноизвестни галерии са се съгласили да предоставят за ползване част от произведенията си на Градската художествена галерия. Това ще стане след откриването на постоянната й експозиция, която ще бъде в обновената сграда на ул. „Съборна“.

Текат преговори с още четири австрийски музея. Подбрани картини от колекцията на двореца „Белвевере“ и „Леополд Музеум“ във Виена ще станат достъпни за пловдивската публика с онлайн връзка.

Идеята е на директора на галерията Красимир Линков. Нито една друга галерия у нас няма достъп до колекции от чужбина по този начин.

„Имаме съгласие от „Белведере“ и „Леополд Муузеум“. Чакаме отговор от Музея на сецесиона, който също е във Виена. Изпратили сме предложението си за подобна онлайн връзка и до още три музея и галерии“, обясни Линков.

Той припомня, че проблемът с авторските права е голям. И това един музей да предостави дори онлайн свои творби на друг, е много рядко решение. 

В бароковия дворец "Белведере" има и произведения на модерното изкуство

Идеята е при показването на българските автори, да може да се направи връзка с творби от същата епоха и в същия стил с европейски музеи.

„Така ще можем да да видим мястото си в европейската изкуство. Подобно онлайн сътрудничество ще бъде направено и с други български галерии", каза Линков.

Досегашната идея за визуализация на колекцията от над 7000 творби на галерията, бе картините на всеки автор да може да се показват с QR код. 

Ремонтът за 1,57 млн. лв. на сградата, проектирана от Йосиф Шнитер трябва да приключи до следващия месец. Догодина ще бъде оправен предният и задният двор на галерията, където ще може да идват микробуси с инвалиди.

Тя ще бъде отворена за посещения най-рано през март догодина. Докато дворът бъде завършен, той ще бъде ограден с големи платна за да може да го преминават гостите.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?