Гледаме безплатно най-хубавите картини от двореца „Белведере“

Две световноизвестни галерии са се съгласили да предоставят за ползване част от произведенията си на Градската художествена галерия. Това ще стане след откриването на постоянната й експозиция, която ще бъде в обновената сграда на ул. „Съборна“.

Текат преговори с още четири австрийски музея. Подбрани картини от колекцията на двореца „Белвевере“ и „Леополд Музеум“ във Виена ще станат достъпни за пловдивската публика с онлайн връзка.

Идеята е на директора на галерията Красимир Линков. Нито една друга галерия у нас няма достъп до колекции от чужбина по този начин.

„Имаме съгласие от „Белведере“ и „Леополд Муузеум“. Чакаме отговор от Музея на сецесиона, който също е във Виена. Изпратили сме предложението си за подобна онлайн връзка и до още три музея и галерии“, обясни Линков.

Той припомня, че проблемът с авторските права е голям. И това един музей да предостави дори онлайн свои творби на друг, е много рядко решение. 

В бароковия дворец "Белведере" има и произведения на модерното изкуство

Идеята е при показването на българските автори, да може да се направи връзка с творби от същата епоха и в същия стил с европейски музеи.

„Така ще можем да да видим мястото си в европейската изкуство. Подобно онлайн сътрудничество ще бъде направено и с други български галерии", каза Линков.

Досегашната идея за визуализация на колекцията от над 7000 творби на галерията, бе картините на всеки автор да може да се показват с QR код. 

Ремонтът за 1,57 млн. лв. на сградата, проектирана от Йосиф Шнитер трябва да приключи до следващия месец. Догодина ще бъде оправен предният и задният двор на галерията, където ще може да идват микробуси с инвалиди.

Тя ще бъде отворена за посещения най-рано през март догодина. Докато дворът бъде завършен, той ще бъде ограден с големи платна за да може да го преминават гостите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?