Следвайте ни

Гледаме 800 актьори в 23 спектакъла (СНИМКИ)

Фестивалът вдига завеса с "Херкулес и Авгиевите обори" на Античния театър

viber icon

"Сцена на кръстопът" ще се качва на три сцени - Античен театър на Трихълмието, Градски дом на културата Борис Христов и Камерна зала на Драматичния театър. 23 хитови и атрактивни спектакли с триумфи, три от които с международно участие от Швеция, Украйна и Румъния. Реализацията на богата програма е поверена на над 800 творци в храма на Мелпомена.

Верен на традицията, Фестивалът и тази година стартира с оригинално творческо мото "Театърът - утопия". Той е дело на креатив мениджъра на "Сцената" Елин Рахнев. Изненадите на 18-ото издание на емблематичния есенен форум са много, казва изпълнителният директор на форума Димитър Малашинов. Каквато е традицията от създаването на този фестивал, неговият баща Стефан Данаилов води класа си студенти актьори от НАТФИЗ. 

Откриването е на 10 септември със спектакъла "Херкулес и Авгиевите обори" - постановка на Народния театър "Иван Вазов". Режисьор е Ивайло Христов. Сценографията е на Никола Тороманов, а художник на костюмите е Марина Янева. Музиката композира Кирил Дончев. В представлението участват: Мая Новоселска, Иван Бърнев, Стефания Колева, Марин Янев, Малин Кръстев, Ева Данаилова, Георги Гоцин, Павлин Петрунов, Васил Драганов, Кирил Кавадарков, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Валентин Балабанов, Стоян Пепеланов, Любомир Петкашев, Стефан Къшев, Сава Драгунчев, Драгомир Драганов, Ивайло Драганов, Евелин Костова, Екатерина Георгиева, Рада Кайрякова, Борислава Стратиева, Цвета Дойчева, Даниела Стамова, Светла Рангелова, Милена Ерменкова, Светослава Иванова, Божана Мановска, Васил Пармаков, Веселин Веселинов - Еко, Атанас Попов, Ангел Дюлгеров, Венцислав Трифонов.

Пиесата е на Фридрих Дюренмат - швейцарски белетрист, есеист, драматург, поет и художник. Роден е в семейството на протестантски пастор. Следва теология, философия, естествени науки и литература в Цюрих. Работи като график и театрален критик. "Херкулес и Авгиевите обори" е една от най-поетичните пиеси на Фридрих Дюренмат. Херкулес е един от любимите му персонажи, този остарял и уморен герой, който не може да избяга от съдбата си...

Акцент в съпътстващата фестивална програма са традиционните уъркшопове, чиито ментори тази година са звездните актьори Валентин Танев и Мая Бежанска. Седмица преди старта на форума те ще вдигнат завесата на открита театрална сцена пред входа на Театъра на главната улица. Така те ще се срещнат с публиката и ще я поканят на театър от 10 до 23 септември, уточнява диригентът на фестивала Стефан Данаилов.

От днес градът ще бъде украсен с новата рекламна визия на "Сцена на кръстопът". Модерният дизайн и реализацията е дело на екипа на Галя Димитрова от печатница "Тафпринт", благодарна е продуцентът на "Сцената" Ирен Чанкова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?