2374
Следвайте ни

Главната стана културен маршрут в ново уеб приложение

viber icon

Култовата пловдивска Главна влиза като проект за нов Културен маршрут в уеб приложение, каталог и изложба.

Идеята е гостите на града да бъдат запознати с мястото, което е събрало на един хвърлей място сгради от всички епохи – античност, средновековие, османски период, времето на социализма и сега.

Реализацията на маршрута „Главната улица“ започва с обособяване на четири топографски ядра – площадите "Централен“, "Стефан Стамболов“ и "Римски стадион“, "Малката главна“.

В тях са определени обектите, които са представени с дигитални изображения, графики и анотации. Проектът е осъществен от фондация "Про либрис".

На тази база е създадено уеб приложение: "Културен маршрут "Главната улица" на български и английски, с картата на маршрута и интерактивни връзки към информация за всеки от обектите. https://www.glavnata.eu/.

Обектите, представени в маршрута, разказват за знакови архитекти, исторически събития и случки от социалния живот на града.

„В проекта на фондация „Про либрис” е заложено и представяне в 3 училища, където с помощта на мултимедийна презентация. Искаме да провокираме младата публика да открие тези паметници в градското пространство“, обясни заместник-кметът Пламен Панов.

Новият културен маршрут ще бъде представен на изложба утре от 18 часа в Дом на културата „Борис Христов”.

Тя е съпътствана със специално подготвена книжка каталог. До всеки описан обект има QR код, който отвежда към официалния сайт на Културен маршрут „Главната“. 

Каталог и плакат ще бъдат предоставени безплатно на читалища, библиотеки, галерии, образователни и инфо центрове.

Още новини и актуални събития четете в Справочник на "Марица"

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?