46

Гласовитата Елена прослави родното си село Осиково

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Елена Паракосова е един от музикалните таланти на родопското село Осиково, което се намира в пределите на община Девин. Наследила е любовта към народната музика от семейството си. Дядо й и баща й са били акордеонисти, а леля й Светла Паракосова е професионална певица, завършила музикалното училище в Широка лъка, дълги години е част от ансамблите „Родопа“ и „Тракия“.

Първият вдъхновяващ учител на автентични родопски песни е била нейната баба Тонка, от която научава много нечувани песни. Тя я насочва и към музикалното учили​ще в Широка лъка, където Елена изучава тънкостите на българското фолклорно изкуство. За момичето от Осиково това е голяма школа и за първи път стъпва на истинската професионална сцена. Там забелязват таланта й.

 Печели призови отличия на надпяването „С песните на Надежда Хвойнева“ в село Левочево, а една от големите й награди е едногодишна стипендия от „Шоуто на Слави“, което я окрилява още повече. С възхищение говори за учителите си Мария Урилска, Маргарита Кайкова и Соня Балабанова, които са положили солидна основа в развитието й като певица. И до ден днешен се съветва с тях, въпреки разстоянието и отминалото време на ученическите години.  

Пътят я отвежда към Музикалната академия в Пловдив, която завършва с изпълнителско изкуство и педагогика в обучението по музика в класа на доц. Данка Цветкова през 2014 г. Сега Елена е сбъднала една от изконните си мечти да преподава музика и вече работи като учител по музика в две пловдивски детски градини „Радост“ и „Росица“. Предава същата тази любов към музиката, която е наследила от семейството си. Не пропуска, когато има възможност, да запее на децата красива родопска песен и забелязва как всички я слушат в захлас. 

Редом с преподавателската дейност Елена Паракосова се изявява и като солистка с различни музикални формации. По сцени, събори и концерти може да се види с гайдарски състав „Караджата“ с ръководител Явор Бобев от кв. Коматево. Изградила е успешен творчески тандем с гайдаря Васил Балабанов и тази година изпращат едно успешно лято с много изяви. Възхищава се на гайдарския състав от Коматево, който наброява 50 души, а вече и малката й дъщеричка Елена е част от него. Прекланя се пред кумирите си в народното пеене, като Бойка Присадова, Радка Кушлева, Христина Лютова, Кръстьо Баргански, но най-много харесва и боготвори песните на Надежда Хвойнева. Винаги ги слуша с наслада и е научила целия й репертоар още като ученичка в Широка лъка. От по-младото поколение харесва Нели Андреева, Таня Скечелиева и Севдалин Бакларев от Лъки.

Преди няколко години  Елена Паракосова осъществява и студийни записи на песните „Димитре, младо дюлгерче“, „Радице мари хубава“ и „Очи, очи“, които вече се излъчват по радиостанциите. Сега е издирила и записала стари песни от родното си село Осиково, които съвсем скоро ще представи в българския ефир.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата