2374
Следвайте ни

Глас от Странджа: Лазар Налбантов запя с „Ямболската тройка“

viber icon

Автор: Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по радио Пловдив

Странджанският певец Лазар Налбантов осъществи нови записи с „Ямболската тройка“ по аранжимент на кавалджията Георги Иванов в звукозаписно студио в Ямбол. Една част от песните са от родния край на Лазар, а други са му предоставени от фолклорни събирачи в Странджа.

"С Георги Иванов ни свързва дългогодишно приятелство. Спомням си - още в детските си години участвах в негов юбилеен концерт в родното му село Ханово, разказва певецът. През годините много пъти сме се срещали на събори и концерти, говорили сме за музика, за песни, слушал съм негови инструментални произведения. А и песни на колеги, които е аранжирал, и  са ми допадали в това, че звучат в класическия стил на народната ни музика, в който мелодията е водеща.

Тази пролет се срещнахме в Бургас и той ми предложи да направим няколко песни съвместно. С удоволствие приех и му предоставих три хороводни песни от моя репертоар. Четвъртата - само като текст, това е песента „Любили са се Спасю и Митра двамата“.

Текстът е от стара песен по действителен случай от с. Индже войвода. За съжаление, мелодията през годините се е забравила. Георги Иванов ми предложи една прекрасна мелодия в 5/8, която много ми допадна. Така започна нашата съвместна творческа работа. Радвам се, че запазихме онова близко до първообраза звучене на песните. Три от тях - „Райко на Добра думаше“, „Рада в градинка седеше“ и „Стоян си гали булчето”, са от село Калово, последните две са ми от моя родственица - леля Мила Стоянова, за съжаление, вече не е сред нас. А песента „Субашет дойде в селото“ е от с. Стоилово, предоставена ми е от Калинка Дренчева. Щастлив съм, че осъществихме този музикален проект", заявява певецът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?