Германка: Пловдивчани не искат връщането на социализма

100 пловдивчани от всички възрасти и етноси ще отговарят на неудобни въпроси на сцената на Драматичен театър четири дни подред. 

Спектакълът „100% Пловдив” ще се играе на 17, 18, 19 и 20 октомври. 

„Вместо актьор да се мъчи да представи на сцената лекар, ние решихме да поканим истински медик, който да разкаже за себе си”, обясни проекта си германката Хелгард Хауг. 

Сред неудобните въпроси е бил и този искат ли пловдивчани да се върне социализма. „Оказа се, че никой от 100-е не иска това”, каза г-жа Хауг. 

При всеки въпрос, актьорите-аматьори отиват в лявата или дясната страна на сцената и това е част от отговора им.

Другият много неприятен въпрос, на който трябва да се отговори пред цяла зала, е бил „Как ще реагирате, ако детето ви каже, че е гей?”. 

Много от участниците в спектакъла в чужбина са си тръгвали ядосани от залата заради него. Ще видим как отговарят и пловдивчани. 

Оказва се, че болшинството от участниците ни са „за” смъртното наказание. 

„Това не е изненадващо - по същия начин отговарят и в град като Мелбърн, който е считан за много толерантен град. Отговорът тук зависи от субективното моментно състояние на всеки участник”, казва германката. 

Спектакълът ще бъде игран 4 вечери подред. При представянето му в чужбина се е случвало често, участници да са си променяли отговорите в различните вечери. 

Участниците са представителна извадка на Пловдив. За нея Хелгард Хауг се е допитала до пловдивската статистика. 

Оттам са дали данните, а първият доброволец за спектакъла е бил директорът на „Статистически изследвания” Мирослав Стаматов. 

Той е посочил следващият участник и така за 4 месеца са избрани всички 100. 

Спектаклите от „100% град” стартират през 2008 година с Берлин. 

Досега са правени в 39 различни града. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?