71

Георги Господинов спечели "Букър" ВИДЕО

За наградата се конкурираха 6 произведения, влезли в краткия списък с номинации за отличието, сред които беше и романът на Георги Господинов "Времеубежище"

 

Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда "Букър" на тазгодишната церемония по награждаване на международното отличие. То се провежда тази вечер в Лондон. Той беше първият български писател, номиниран за престижното отличие, а сега стана и първият български автор получил отличието.

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието - носителката на "Гонкур" Лейла Слимани, пише "24 часа".

За наградата се конкурираха 6 произведения, влезли в краткия списък с номинации за отличието, сред които беше и романът на Георги Господинов "Времеубежище".

Останалите произведения от краткия списък са Boulder от Ева Балтасар, The Gospel According to the New World от Мариз Конде, Whale от Чхон Мьон-гуан, Standing Heavy от Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и Still Born от Гуадалупе Неттел.

 
Георги Господинов стана първият български писател, номиниран за международната награда "Букър", след като романът му "Времеубежище" влезе в дългия списък на номинациите. В него са избрани 13 от 134 книги.

На 18 април романът на българския автор попадна и в краткия списък с номинации за международната награда. От 13-те произведения от дългия списък само шест се класираха за краткия.

Сериозна книга и много силен претендент за наградата - така от "Гардиън" определят "Времеубежище" на Георги Господинов. "Ню Йоркър" и "Гардиън" вече обявиха романа за една от книгите на 2022 година, а "Таймс" сравни българския автор с Джордж Оруел.

"Ако стане ще бъде добре, ако не стане ще има отворена врата за следващите български писатели", каза преди време Георги Господинов за номинацията си.

Романът "Времеубежище" е преведен на английски език от Анджела Родел, която също е част от номинацията за "Букър". Наградата, която е в размер от 50 000 британски лири, се разделя между автора и преводача на книгата-победител.

Отличието "Букър" е сред най-престижните награди за литература в света. То се връчва от 1969 г., а сред носителите му са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др. През 2005 г. започва да се присъжда и международният "Букър", който е за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
dimitar

dimitar

24.05.2023 | 04:07

Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Нашите оферти са на разположение от 8000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с годишен лихвен процент от 2,5%. Свържете се с нас по имейл за повече подробности. имейл: ([email protected]) Чрез whatsapp на номер: +33 745 550 314 качествено обслужване ви очаква. благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Отговори
0 2
Страхотен

Страхотен

24.05.2023 | 00:25

Добра новина , не е само чалга тая територия. Нито само рашки

Отговори
7 2
Шоро

Шоро

24.05.2023 | 00:44

страхотна новина!

Отговори
6 0
Валери Станков

Валери Станков

24.05.2023 | 08:10

Чудя се как е възможно изобщо такова посредствено четиво да впечатли някой и да му присъдена награда!

Отговори
4 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?