1553

Георги Господинов пред "Гардиън": Литературата ни е популярна като футбола

„Имаше култура на мълчание – по-безопасно беше да не казваш това, което мислиш“, казва българският писател Георги Господинов в обширно интервю за вестник „Гардиън“ след спечелената от него слава с Международната награда „Букър“ за книгата му „Времеубежище.

След „Времеубежище“ британските читатели имат възможност да се запознаят с още една книга на Георги Господинов - „Физика на тъгата“, която бе публикувана за първи път на Острова заедно с мемоарите му от 80 страници. 

По този повод и особения фрагментарен характер на неговия стил на разказване писателят казва, че един роман не трябва да бъде влак, движещ се от точка А до точка Б – той може да се разклони, точно както нашето мислене. Запитан каква е България като място за писане, Господинов отговаря, че за него това е място, което е оживено с истории, които в повечето случаи са неразказани поради културата на мълчание, която идва от комунистическите времена, когато е било по-безопасно да не казваш това, което мислиш. 

Той посочва, че първите му сериозни публикации са съвпаднали с годините след 1989 година, които са били изпълнени с енергия и чувство за общност, като на карнавал. Георги Господинов казва, че обича да препрочита стари книги, като напоследък това е била „Одисеята“. Харесва също нехудожествена литература – наръчник на градинаря, съвети за любители пчелари. 

По повод на казаното от Христо Стоичков, че сравнява получената от Господинов награда „Букър“ със спечелената от футболиста „Златна топка“, писателят отговаря, че той е бил един от първите, които са го поздравили. 

„В България не сме залети с много поводи за обществено веселие, така че хората приеха наградата много лично. Да се радваш по този начин на успеха на една книга е прекрасно. Кой знае, но може би това е знак, че литературата все още означава много тук – или поне не по-малко от футбола“, изтъква Георги Господинов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Тупано

Тупано

26.02.2024 | 09:45

Те тоа те не става. Да върви да се скрие в неговото Времеубежище и да си кюти там.

Отговори
1 1
seb

seb

19.02.2024 | 00:14

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://da.gd/menx

Отговори
0 0
горкия

горкия

18.02.2024 | 21:38

да кажа само опитах да прочета великия му награден труд тюрлю гювеч!!!

Отговори
6 1
горкия

горкия

18.02.2024 | 21:38

горкия господинов! глупостите му не вървят на четвъртък пазарЯ! такива като господинов с лопата да ги ринеш...едно време пишеха за конкурса ален мак сега за чужбина....абе конюктурнии поръчковци!! и гърневски възхваляваше сега анатемосва...в България дал бог бездарници и нагаждачи!!!

Отговори
6 2
Йдйдйд

Йдйдйд

18.02.2024 | 20:36

Аз имам една приказка "Световно известен в България" ние сме царе на това. Колко от вас знаят поне едно друго име спечелило наградата или пък от кога се дава такава награда

Отговори
6 1
Спири

Спири

18.02.2024 | 20:26

"Гардиън" е левичарски вестник. Жалко за Господинов, че е паднал така!

Отговори
4 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?