4020

Георги Господинов пише нова книга, наградата "Букър" остава свързана с 24 май

Георги Господинов и преводачът Анжела Родел избраха в празничния ден да бъдат част от откриването на Пролетния панаир на книгата, където раздадоха стотици автографи. Датата 24 май е още по-специална за двамата, тъй като в нейното навечерие миналата година спечелиха международната литературна награда "Букър". 

„Незабравимо е и мисля, че ще остане незабравимо и за други хора, които все още си спомнят как са чакали вечерта срещу 24 май, как са чули за наградата и след това са плакали от радост. Беше много вълнуващо и се надявам да отвори, а то всъщност отваря, път към много други книги“, каза Господинов пред БТА.

„Решихме сега да сме тук, заедно със с Анжела Родел, за да отпразнуваме този празник отново с хората и книгите, защото миналата не бяхме тук на 24 май, а само слушахме какво е било. Не очаквах толкова много хора да се зарадват на тази новина за наградата. Не съм го и мечтал. Тоест, това беше повече бонус над мечтите ми – да видя толкова толкова щастливи хора от от новината за една българска книга. Преди два дни бяхме в Лондон, за да връчим наградата на следващия победител. Оказа, че Германия за първи път има носител на „Букър“, разказа авторът на „Времеубежище“. 

Няма случайни неща. Това, че спечелихме точно в навечерието на 24 май е Божа работа. Затова мисля, че  отсега нататък тези неща ще бъдат свързани в историята на българската писменост. За мен емоцията продължава. Първата ми среща с кирилица беше с азбуката, в моята гимназия. Тогава мислех, че това е руска азбука. Една от учителките ми събираше ученици за група по руски език. Още тогава тези букви ми се сториха много интересни. Много по-късно разбрах, че историята е малко па-различна, че това е българската азбука. Но за мен първата среща със славянска писменост беше със самата азбука. Въобще не съжалявам, че поех по този път. Мисля, че това е призвание. Сега с Георги Господинов превеждаме кратки разкази. Той подготви и нова книга, така че има доста работа пред нас“, каза преводачът каза Анжела Родел. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?