2374

Георги Господинов жъне успех след успех с "Времеубежище"

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия "Премио Стрега Еуропео".

Романът му "Времеубежище" е сред общо пет финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на "Гонкур" Ерве льо Телие.
"Времеубежище" на Георги Господинов бе издадена през юни в Италия от издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник "Ла Република" определи българския писател като "Пруст, идващ от Изток".
Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.
"Стрега" се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското й издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.
Това е втора номинация на Георги Господинов за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му "Физика на тъгата".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?