46

Георги Германов - любимият странджански певец, на 80 години

Два дни млади и стари ще се надпяват с песните му на национален конкурс

Николай Чапански,

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

 

На 3 юли известният народен певец и фолклорист Георги Германов навършва 80 житейски години. Един живот, посветен на песента, акордеона и тамбурата.

Всички почитатели на странджанския фолклор знаят, че освен певец с изключително богат репертоар, Георги Германов е и превъзходен инструменталист, който владее няколко музикални инструмента. Издал е 6 книги и 9 музикални албума, в които е събрал над 600 песни от неповторимия си репертоар. Неговите песни сега се пеят от млади и стари из цялата страна, пеят ги групи за изворен фолклор, млади певци и дори сватбарски оркестри. Ето това е най-голямата награда за един народен певец, който оставя богато творчество след себе си. Със сигурност сте чували неговите завладяващи изпълнения на песните „Една е Манда в Търново“, „Ниделю, Ниделю“, „Я скокнете да скокнем“, „Пиян Георги се жени“, „Девет малки моми“ и много други.

Малко сред рождения ден на Георги Германов в морската столица Варна ще се състои юбилейното издание на конкурса-надпяване с неговите песни. На 9 и 10 юли на сцената в Морската градина ще се представят таланти от няколко поколения, а организатор е най-младото читалище в страната „С Тракия в сърцето“, основано от неговата дъщеря Калина Германова - също народна певица и музикален педагог. Според нея тези конкурси „С песните на…“ са очаквани и се превръщат в празници на народното творчество за цели градове и региони. Те са и много полезни за младото поколение, защото така могат да се учат от големите майстори и да се докоснат до тях. После спомените им остават за цял живот.

Дълъг и интересен е житейският и творчески път на Георги Германов, който не пропуска да благодари на Бог, че му е дарил живот до тази възраст. Роден е в град Обзор през 1942 г. в семейство на бежанци от Мала Азия и Източна Тракия. Закърмен е точно с тези песни от майка си и баща си, който, освен че пеел добре, свирел и на гъдулка. В ония бедни години прехранвал семейството с рибарство, но този занаят не привличал малкия Георги. Очите и слухът му били в акордеона и много искал да се научи да свири като големите майстори Борис Карлов, Коста Колев, Иван Шибилев. Слушал и запомнял най-известните им хора и ръченици и често си ги възпроизвеждал с уста. Не след дълго, през 1954 г., се сбъдва мечтата му и със спестявания и лишения от семейството му купили първия акордеон 40 баса, марка „Корона“. Оттогава започват и изявите му по ученическите сцени, забави и родови празници.

Неволята и бедните години го карат да изучи и бръснарския занаят при калеко си Христо в село Баня, до Обзор. Животът го отвежда във Варна, където започва работа в бръснарските салони на кооперация „Младост“, но никога не се разделя с акордеона и песните. Става любимец сред колегите и клиентите. Веднъж по заместване го извикали на една изява от „Балкантурист“ и много харесали песните му. Така започват изявите му в едни от най-реномираните механи и ресторанти на Златни пясъци, а по-късно става и солист на ансамбъл „Варна“, където свири и в оркестъра с тамбура. След първите пет песни, които записва в Радио Варна, името му става популярно сред слушателите и го канят за още и още записи в Радио София.

Многобройни са концертните му изяви с именитите изпълнители Соня Кънчева, Георги Чилингиров, Радка Радева, Добра Савова, Величка Станева и много други.

Радва се, че по неговия път вървят децата и внуците, които пеят, свирят и танцуват фолклорна музика. Още тъгува, че най-верният му спътник в живота, съпругата Мария, се спомина внезапно преди две години. Но в живота се редуват и хубави, и лоши неща. Сега негова утеха са красивите песни, акордеонът, тамбурата и любовта на слушателите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?