Следвайте ни

Гайдарят Радослав се сгоди с Вилдан по стар родопски обичай СНИМКИ

Под звуците на "Ела се вие, превива" младите обещаха да вдигнат и сватба по древни традиции, която дълго ще се помни

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Певецът и гайдар Радослав Иванов, който е родом  от село Брестовица, отиде с родата си до Тополово, за да поиска ръката на своята любима Вилдан Кърджева. Освен върли ценители на българския фолклор,  двойката цяла година работи и на първа линия в битката срещу пандемията в пловдивската болница УМБАЛ "Свети Георги"  - това обаче не им попречи да продължат напред в една от най-важните крачки в живота си. Автентичното събитие съживи старите тополовски традиции, когато под звуците на каба гайдата на Илия Учиков от Чепеларе песните на родопски певици и част от певческата група „Дикани“ на Царацово, всички облечени с народни носии, се появиха пред вратата на Вилдан. Хубавата медицинска сестра е с родствените корени от Загражден.

Без много колебания, тя произнесе  дългоочакваното "Да" под звуците на "Ела се вие, превива" и даде дума пред всички, че скоро ще вдигнат тежка родопска сватба, която дълго да се помни.

 Искрата между бъдещите младоженци пламва преди години в болница "Св. Георги", където и двамата работят от години. Вилдан пленява сърцето на гайдаря и певец  Радослав Иванов с чара си и с голямото си родопско сърце и добротата, с която повече от десетилетие дарява пациентите в Първа клиника по хирургия.  Бъдещият жених Радо освен гайдар, певец е и ръководител на няколко фолклорни състава в Пловдивско.

Той е роден в семейството на истински ценители на българския фолклор. Още от съвсем ранна възраст е бил запленен от песните на баща си Иван Иванов, който е един самобитен талант с голям репертоар.

През 1995 г. е първата сценична изява на Радослав на Националния събор на народното творчество в Копривщица, откъдето се завръща и с първия си златен медал за изпълнение на автентичен фолклор. До 2000 г. той с голям интерес слуша и запомня песните на възрастни хора от с. Царацово, откъдето е част от родата му, записва песните от своята баба и натрупва репертоар.

В 2004 г. се проявява и интересът му към народните инструменти.

През същата година баща му му подарява за Коледа мечтания инструмент - гайда, изработена от смолянския майстор бай Тасо (Анастас Иванов) от  Устово. В началото на 2005 г. Радослав започва да учи гайда в Стамболийски при известния гайдар Добри Добриков, а в Детския център на Стамболийски се записва на подготвителен курс по солфеж с преподавател Виктория Чорлева. През лятото на 2005 г. е приет в Музикалното училище в  Широка лъка със специалност гайда и за пореден път сбъдва една от мечтите си - да е част от учениците на 36. випуск на Музикалното училище.

През лятото на 2010 г. записва едни от първите си песни и едновременно с това работи с няколко групи за автентичен фолклор в Пазарджишко. Музикалното семейство Стоянка и Ангел Коеви от Мало Конаре му подаряват песни, които и до днес изпълнява по сцените на различни фестивали. Става ръководител на ансамбъл  „Дикани“ от Царацово и певческата група „Вечен плам“ от Златитрап. Сега възобновява репетициите с тях и поставя началото на фестивалното лято. Последната изява на Радослав Иванов беше преди дни на международния фестивал „Атлиманска огърлица“ в Китен, където беше отличен с лауреатско звание. Съпровождаше го неговата избраница в живота Вилдан.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?