46

Гайдарят Петър Янев ще черпи за 55 лета

На 5 юли известният родопски гайдар Петър Янев ще отпразнува 55-ия си рожден ден - планува да събере родата в родното село Бостина и да почерпи за здраве. Точно там е роден - в семейството на Величка и Христо Яневи, с брат си Стефан, който също свири на гайда.

Петър започва да се интересува от музика на 12-годишна възраст и почти оттогава започва да свири на гайда. След седми клас е приет в Музикалното училище в Широка лъка, а от 1989 г. постъпва в редиците на Фолклорен ансамбъл „Родопа“-Смолян, като артист-оркестрант. От 2015 г. е директор на ансамбъла, а от 30 г. до днес е партньор на сцената на известната родопска певица Валя Балканска. Достойно заема мястото на незабравимия Георги Мусорлиев, с когото Валя работи и осъществява много записи. Като съучредители на фондация „ 2000 години Рождество Христово“ с Валя Балканска участват в редица благотворителни изяви, включително и в концерта за построяването на българския параклис в Антарктида. Със съпругата си Антоанета имат двама синове Христо и Стоян, които също свирят на гайда и продължават музикалната традиция в рода.

Петър Янев е председател на Българска национална гайдарска асоциация, основана през ноември 2017 г. с цел обединение и съхранение на гайдарското изкуство в България.

Честит юбилей от многобройните му слушатели, почитатели и приятели!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?