1939

Гайдарите от Алтън Калофер номинирани за „Живи човешки съкровища“

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Гайдарите от Калофер са номинацията на Пловдивска област за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища - България 2022“. Процедурата се състои от два етапа - областен и национален. Комисия с председател гл. ас. д-р Радка Братанова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН номинира кандидатурата "Гайдарите на Алтън Калофер: Локални практики - глобални послания", като взе под внимание всички критерии на системата и необходимата документация. Съгласно статута, кандидатите представят дейности и умения с елементи от сферите на нематериалното културно наследство.

За целта е заснет и специален филм под заглавие "Гайдарите на Алтън Калофер" със сценарист Мирослав Василев и оператор Христо Дановски, който представя носителите на елемента в естествената среда на локалната общност.

Кандидатурата на читалище "Христо Ботев-1869" - Калофер, представя развитието на традиционната инструментална практика в града, носителите на дейностите и уменията, свързани с най-значимия и емблематичен за селището музикален инструмент - гайдата, както и жизнените традиционни практики - свирене и занаятчийство (изработване на гайди). Носителите са представители на локалната общност, а дейностите и уменията се практикуват изцяло в нейната иманентна среда.

"Най-ранните документални свидетелства за свирене на гайда в Калофер датират от 1911 г. - грамофонни плочи на Слави Велев, един от първите гайдари, засвирил „на живо“ по Радио София (1936), а оркестърът към читалището е първият, съставен само от гайдари (1957)", се посочва в кандидатурата. Това прави Калофер единственият град в България, а може би и в света с толкова много гайдари на едно място. 

Въпреки съвременните механизми за усвояване на традиционните дейности и умения, гайдарджийството в Калофер остава една от най-старинните жизнени форми на местна изява, която разкрива цялото богатство на локалната култура, а градът - своеобразен център на гайдарската традиция в Подбалкана.

Кандидатурата на НЧ "Христо Ботев-1869" - Калофер, е изготвена от фолклориста Мирослав Василев, ръководител на ансамбъл „Розова долина“-Карлово, водещ и музикален редактор на фолклорните предавания на Радио Стара Загора. Своеобразният конкурс се координира от Министерството на културата, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се реализира със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. 

През този месец националната експертна комисия предстои да излъчи новите елементи за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство и гайдарите от Калофер да са едни от тях.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?