71

Гърми скандал: Гей сцена с ром и българин в нов наш филм провокира зрителите

В епизод  с продължителност няколко минути главният герой Виктор прави любов с ромско момче. Главните роли се изпълняват от младата звезда на Народния Димитър Николов и от дебютанта с ромски произход Божидар Асенов. 

 

Гей скандал предизвика филмът "Любен". Лентата на младия режисьор Венци Костов, който от години живее в Мадрид, скандализира пуританите с гореща еротична сцена между млади мъже. Филмът ще бъде излъчена за първи път в България в рамките на програмата преди "София прайд" на 22 юни. Под голям въпрос е обаче дали продукцията ще бъде представена по кината у нас заради острите реакции, които вече предизвиква, пише "България днес". 

В епизод от "Любен" с продължителност няколко минути главният герой - 27-годишният Виктор, прави любов с 18-годишното ромско момче Любен. Главните роли се изпълняват от младата звезда на Народния Димитър Николов и от дебютанта с ромски произход Божидар Асенов. По професия фризьор, той от дете мечтаел за кариера в киното. И сега мечтата му се осъществява благодарение на близостта му с режисьора Венци Костов. 

Актьорът Димитър Николов се опита да отбие нападките, посипали се откъде ли не, върху "Любен", с твърдението, че "това е филм за човешките взаимоотношения изобщо, за сложните съдби и време, в което живеем". 

"Сексуалната ориентация е нещо, което няма нищо общо с житейската проблематика и човешката душа. Както и объркаността на съдбите. Твърдо заставам зад филма и позицията ми не е платена от никого. Освен че е защитена от моята ценностна система. И морал. За който има. И където е останал", казва екранният Виктор. 

Режисьорът на лентата намекна, макар и много завоалирано, че търсенето на автобиографични моменти в нея може би не е напълно лишено от основания. Самият Венци Костов признава, че "този сюжет е бил дълго време рана, която е носил в душата си". Той признава, че много наши продуценти са отблъснали поканата му за сътрудничество. Костов не ги упреква, нито споменава конкретни имена, но изтъква смелостта и професионализма на продуцентката Ваня Райкова, която се нагърбила с нелеката реализация и промотиране на "Любен".

 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?