46

Гърбача уши униформата на Бенковски от шаяк и сърма

Най-важният костюм за новия филм "Дядо Въльо" на проф. Георги Дюлгеров е изработен от последния пловдивски терзия Иван Тонев – Гърбача.

Той е автор на четническата униформа на Георги Бенковски, с която воеводата загива при башибозушка засада в Тетевенския Балкан. Филмът е за неговия предател – дядо Въльо и премиерата му се очаква да е през март.

Униформите на Хвърковатата чета на Бенковски са описани много добре в „Записки по българските въстания”. „Панталоните им са от бял шаяк, а куртките са от зелен. На панталона има сърмени шевици”, разказва Гърбача. 

Филмът разказва за предателството, което води до убийството на Гавраил Хлътев - както е истинското име на Бенковски, и за това как след години Захари Стоянов се среща отново с дядо Въльо. 

Снимките започнаха през май миналата година в къщата музей „Тодор Каблешков” в Копривщица. Това стана след 9-годишно забавяне на началото на снимките.

Идеята за тази лента хрумва на проф. Дюлгеров след като гледа телевизионно предаване, в което български учител казва, че не знае как е загинал най-големия герой на Априлското въстание.

„Филмът е живо същество за мен, то се развива, придобива свои очертания и започва да върви по свой път. Нашият филм малко се отклони от първоначалния замисъл, влязоха талантливи актьори и напълниха образите“, каза в едно интервю проф. Георги Дюлгеров.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?