49

Галерията получи статуетката за "Сграда на годината"

Постоянната експозиция на пловдивската Градска галерия на ул. „Съборна“ получи приза „Сграда на годината“ за проекта „Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия - Пловдив”, в категория „Социална инфраструктура – Култура“.

Престижните награди на ежегодния Национален конкурс „Сграда на годината“ бяха раздадени на тържествена церемония на 15 декември в София.

Статуетката, чийто автор е известният скулптор Петко Москов, придружена от диплом, беше връчена на Красимир Линков – директор на галерията, която е инвеститор на проекта.

Съгласно регламента статуетки получиха още арх. Петко Костадинов от “Арко Тийм” ООД като проектант и Николай Иванов от “Николай Ом” ЕООД като главен изпълнител на строителството. Наградата е определена от авторитетно 33-членно жури с председател проф. д-р арх. Георги Станишев сред конкуриращи се десетки номинации.

Финансираните от Община Пловдив дейности по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на галерията на ул. “Съборна” 14А в Стария град, възвърнаха великолепието на историческата сграда на  Девическото училище, проектирано от арх. Йосиф Шнитер (1881 г.).

Възродената сграда, в която са подредени над 300 картини и скулптури от емблематични творци на българското изкуство през последните две столетия, беше тържествено открита на 15 април в празничната за галерията 2022-а, когато тя навърши 70 години от основаването си.

Церемонията по раздаването на наградите ще се излъчи по БНТ 1 на  21 декември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?