Следвайте ни

Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори врати

"Пловдив 2019" показва немски медернист, докато Дружеството на художниците чака испанеца Лиебана

Три седмици преди официалното откриване на новата художествена галерия на ул. „Гладстон”, залата вече отесня.

Артпространството е ангажирано за прояви под шапката на Общината и фондация "Пловдив 2019", а предишните стопани от Дружеството на пловдивските художници са вън от играта. 

„Имаме три големи планирани събития, които смятахме да правим в новата зала, а се оказва, че тя е заета до края на годината”, обясни председателят на дружеството Снежана Фурнаджиева.

Пръв в новата зала ще нареди картините си Румен Жеков. Неговата изложба е под патронажа на кмета Иван Тотев.

Веднага след това галерията ще е окупирана до Нова година с

експозиция на германски модернисти,

поканени от фондация „Пловдив 2019”.

„Нашите три събития са планирани и вкарани в афиша на ЕСК. Готвим ги от две години. Сега на улицата ли да ги правим”, чуди се г-жа Фурнаджиева.

Най-важното от тях е изложбата на испанския художник и поет Хинес Лиебана. Тя трябва да бъде открита на 22 октомври с концерт на пианистката Мария Долорес Гайтан и цигуларя Марио Хосен. Лиебана изобщо

не е случаен творец

- той е и основател на популярната в Испания поетична група Cantico от град Кордоба.

Зад гостуването му стои институтът „Сервантес” и посолството на кралството. На откриването трябва да бъде официално представен новият испански посланик.

„Засега сме на улицата, защото тогава "Пловдив 2019" ще коват картини от велпапе по стените на новата галерия”, негодува Фурнаджиева.

От институт "Сервантес" са изпратили на 2 август писмо до Дружеството, където питат загрижени къде ще се организира проявата. 

По план на 3 септември Дружеството трябваше да открие и традиционната изложба „15х5”, която е част от Есенния салон на изкуствата.

„Засега тя също остава на улицата”, лаконична е Фурнаджиева. Другата голяма проява е изложбата "100х100" на 110 пловдивски художници, които

трябва да покажат 130 творби.

Всичките са голям формат - метър на 1,4 метра. Още преди две години е решено да бъде открита в новата галерия на 1 октомври.

Зам.-кметът по културата Александър Държиков каза, че е предложил на Дружеството трите етажа от Дома на културата „Борис Христов” за изложбата "100х100".

„Те са пригодени за такива събития - можем веднага да ги предоставим. Събитията на г-жа Фурнаджиева са планирани за залата на „Гладстон”, казва Държиков.

Дружеството обиколило трите етажа и изчислило, че на тях ще събере само 70 от творбите. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?