71
Следвайте ни

Галерия събра картини на Нерон, Кольо Карамфилов и Енчо Пиронков

viber icon

Галерия L’Union de Paris гостува от 1 декември на Градската галерия с изложбата си „Следва продължение”. Така тя ще отбележи 20 години от създаването си. Сборната експозиция ще бъде подредена в залите на ул. „Княз Александър I“ №15. Откриването е от 17:00 до 19:30 часа.

Галерия L’Union de Paris ще покаже някои от авторите, с които е работила през годините на съществуването си. 

В „Следва продължение” са селектирани 52 творби от 16 творци. Сред тях са Атанас Парушев – Шока, Вихрони Попнеделев, Генко Генков, Димитър Казаков, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Иван Вукадинов, Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Свилен Блажев и др.

Повечето от представените автори са формирали своите художнически възгледи и светоусещане в последните години на социализма и по време на прехода. Тези талантливи художници в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век, в желанието си да преодолеят консервативните вкусове, идеологическите внушения и пластическите ограничения на културната система, внасят повече модерност, артистична автономност и естетическа провокативност.

Въпреки че интересите на колекционерите са насочени към автори, работещи в традицията на класическия модернизъм, те активно подкрепят и съвременни художници като Атанас Парушев, Кольо Карамфилов, Румен Жеков (последните двама работещи в сферата на  концептуалните изразни възможности), започнали развитието си в края на 80-те години на ХХ век., чийто творчески възгледи са общи по отношение на живописта. В резултат от търсенето на нови изразни средства Димитър Шопов, към когото фокусът на галеристите е насочен от 2014 година, също развива проектите си. 

В настоящата изложба е обърнат поглед и към младия художник Димитър Генчев. Посредством творбите си Генчев ни изкушава да надникнем в създадения от него мистериозен свят на изоставени производствени предприятия - тема, разкриваща въздействието на преминаващото време.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?