Галерия "Капана" отваря с изложба на пловдивски шедьоври

Новата галерия „Капана“ ще бъде открита в 18 ч. в понеделник с изложба от най-добрите картини на пловдивските художници. Сред колекцията от шедьоври се нареждат имената както на най-известните творци в града под тепетата - Димитър Киров, Йоан Левиев, Кольо Витковски, Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона, така и на такива, които са рисували в чужбина или пък отдавна са прекратили кариерата си.

„Авторите са повече от сто. В момента все още аранжираме, така че е трудно да се каже точната им бройка. Голяма част от картините са били в училища, читалища, в други обществени организации, като ансамбъл „Тракия“ например, в прокуратурата, в кабинети на различни служби в Общината. Тоест тези произведения имат предназначението да облагородяват тези служебни работни места. И идеята ни, събирайки ги тук, е да покажем на Пловдив една колекция, която няма как да бъде видяна наведнъж. И това от една страна. От друга страна, това е едно своеобразно представяне на пловдивското изкуство и на известни пловдивски автори“, казва директорът на Градската художествена галерия - Пловдив Красимир Линков.

По думите му Община Пловдив е купувала и събирала творбите в продължение на повече от 50 години.

„Такъв тип общи изложби се правят за това да се види всъщност какво представлява цялостната картина на едно изкуство, защото както една сграда не може да е от пет тухли, така и художественият живот на Пловдив не може да е от десет художника“, твърди директорът.

За да стане факт изложбата, ежедневно кипи усърден труд, тъй като всяка картина се нуждае от специална грижа. Линков, с помощта на специалисти от Градската художествена галерия - Пловдив, почистват картините, реставрират тези, които имат нужда, и поръчват рамки, които да поставят на липсващите места.

А що се отнася до функционалността на новата галерия, Линков е категоричен: „Галерията е много добре проектирана, нямам някакви забележки. Дори и да има нещо дребно, то се коригира в процеса на работата. Сградата е изцяло климатизирана, достъпна е за инвалиди, има асансьор и специално пригодена тоалетна за тях. Интериорът също е подходящ. Помислено е максимално за всичко и са спазени всички съвременни изисквания“.

Освен за изложби, сградата може да се използва и за всякакъв тип културни събития – литературни четения, малки концерти, постановки и моноспектакли. Оборудвана е с няколко проектора, които могат да се използват за различни цели. На втория етаж има и конферентна зала.

„Идеята е галерия „Капана“ да се превърне в един културен център“, казва Красимир Линков.

До края на година сградата вече е заета. Следващата изложба, която предстои, е на фондацията на Веселина Сариева и ще включва произведения на съвременното изкуство. После идва ред и на "Фондация 2019", която ще представи най-доброто от германското изкуство през миналия и настоящия век.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?