4020

Галерия ГОТИ представя изложба „Свързани пространства“ на художника Фикрет Окан

Галерия ГОТИ представи пред пловдивската публика художника Фикрет Окан и неговата самостоятелна изложба „Свързани пространства“. Откриването е на 7 март, от 18.00 ч.

Фикрет Окан е роден в Момчилград, но корените му са от село Софийци, Кърджалийско. На 8 годишна възраст семейството му се преселва в с. Габарево, където завършва основното си образование в училище „Н. Вапцаров“. По препоръка на учителите си е насърчаван да кандидатства в художествената гимназия в Казанлък, която завършва през 1981 г. След няколко години работа като художник в предприятия започва самостоятелна дейност. Дълги години работи като портретист в сферата на туризма в Република Турция, но през 2016 г. окончателно се завръща в България и разгръща творческия си потенциал. 

Художникът живее в Долината на розите и обича да рисува всичко, свързано с розобера и празника на розите. Това е една от любимите теми на Фикрет. Когато съзерцаваме неговите моми розоберачки, облечени в български народни носии, усещаме аромата на рози, уюта на селския бит и идилично спокойствие, но сякаш  долавяме и лека носталгия по време, когато връзката със земята е била приоритет и ежедневие. 

 Прекрасен портретист, той обича да улавя емоциите на хората и да ги превръща в друга основна тема на своите работи. Фикрет рисува реални хора, които среща в ежедневието си – мъже, жени, деца, старци, но всеки нарисуван от него образ е не просто портрет, а картина с настроение – когато гледаме неговите платна ние  сме толкова завладяни от майсторството му, че неусетно се озоваваме в друг свят, в други пространства и започваме да се питаме: коя е тази жена, къде сега са тези хора, как се развива живота им, какво се случва с тях?! Картините на художника живеят собствен живот.

 Авторът свързва двете пространства – реално и картинно - в едно. Изпълнени с много чувства,  красота и хармония или страдание и печал, ние никога не можем да останем  равнодушни пред неговите картини. 

Живописта на Фикрет Окан показва голям житейски опит. Великолепен колорист и рисувач, Фикрет изгражда на пръв поглед спокойни композиции, но с много силно въздействие. Дали в картината му ще има една, две или много фигури, те винаги въздействат много силно и много емоционално.  Картините му са много живи, но ни представят и другата страна на живота: страданието, носталгията, бедността – и всичко това е толкова истинско, защото е преживяно. 

Специално внимание заслужават и пейзажите на Фикрет - те са като късчета от рая. 

Независимо дали рисува природа, църкви, стари къщи – те отново са толкова истински и носят история и настроение,  говорят  ни със същата сила, както и портретите му. В пейзажът от с. Софийци се вижда родната къща на Фикрет. Река Тунджа и с. Габарево също заемат важно място в творчеството му. 

Живописването от натура заема особено място и афинитет в творчеството на Фикрет, но като художник той не се ограничава само с това. Затова и настоящата изложба се казва „Свързани пространства“ и е разположена и на двата етажа на галерия ГОТИ.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?