Следвайте ни

Галерия "Джуркови" отваря врати в Пловдив

viber icon

Една от дългоочакваните галерии в Пловдив - „Джуркови", отваря врати. Възстановената къща ще може да се посещава от 21 май всеки ден с работно време от 10:30 до 18:30 часа.

В пространството на къщата, позиционирана на ул. „Съборна“ в Старинен Пловдив, се помещават над 100 български художници, творили от средата на 19. век насам. Самата тя е с над 100-годишна история, паметник на културата от ансамблово значение, а новата й концепция включва идеите да е с образователна, естетическа и познавателна цел.

Тя е реставрирана от д-р Анна Джуркова и съпруга й, които, огорчени от окаяното й състояние, решават да я въздигнат от пепелта и да я превърнат в поредната перла, която гордо да се издига в Стария град, като същевременно се превърне в ценна културна придобивка за обществото и лика, сформиращ най-стария жив град в Европа.

Част от имената, включени в експозициите, са Георги Божилов - Слона, Никола Танев, Елисавета Консулова-Вазова, Георги Данчов, Йозеф Обербауер, Димитър Казаков - Нерон и други. Освен родни могат да се открият и чуждестранни таланти от настоящето и миналото.

Но не само картините са носител на изкуство и история във величествената триетажна постройка. Интериорното обзавеждане произлиза от ранните години на миналия век, а килимите са изработени от жени от село Костандово, които тъкат за дворци и резиденции от цял свят.

Макар към настоящия момент галерията да пропусне официалното си откриване, тя отваря вратите си за всички, които искат да се докоснат до магията на изкуството.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?