Следвайте ни

Гайдарското надсвирване на Гела чества 100 години на бай Дафо

Пловдивски скулптор ще представи пред гайдарите макет за монумент на дойаена им

viber icon

Скулпторът Ангел Каравланов от Пловдив направи макет за монумент на бай Дафо Трендафилов - един от най-почитаните гайдари на Родопите. Той ще представи макета на 3 август по време на гайдарското надсвирване на Гела, когато с голям концерт гайдарите ще почетат 100-годишнината от рождението на бай Дафо. Дафо Трендафилов е култов майстор-гайдар и преподавател. Роден е на 17 януари 1919 година в село Гела.


С организацията на гайдарски състав "Капитан Петко войвода", с ръководител Иван Балабанов, на 3 август от 19 часа до параклиса "Свети Илия" ще започне голям концерт в чест на 100-годишнината на бай Дафо.


Ще го открие 83-годишният гайдар бай Манол Ташков. В концерта ще участват гайдари от целия регион - Смолян, Чепеларе, Девин, Златоград, Рудозем, Широка лъка, както и от Пловдив, София и др. Ще участват и ансамбъл "Манол Радичев" от Гела, квартет "Славей", Валя Балканска и Петър Янев, каза кметът на Широка лъка и Гела, Васил Седянков.


39-годишният скулптор Ангел Каравланов също е гайдар. Той свири в гайдарски състав "Родопчани" в Пловдив, с ръководител Веселин Козарев. Каравланов е завършил "Скулптура" в Националната художествена академия. Стана известен със скулптурата си "Родопчанка", която бе поставена в смолянското село Чокманово. Той е автор и на паметника на основателят на оркестър "100 каба гайди" Апостол Кисьов в смолянското село Стойките. "Реших да направя монументи на двама големи гайдари - на бай Дафо и бай Хальо/Михаил Калфов/. Бай Дафо е велик гайдар. Запознах се с него в края на живота му, оказа се, че е пял на поляните в Гела с баба ми, родопската певица Катя Кисьова, в чиято памет направих скулптурата на родопчанката в родното й село Чокманово. Искам скулптурата на бай Дафо да е от монолитен гранит с височина три метра. И ще представя макета й по време на концерта в чест на 100-годишнината на бай Дафо. Ще обявя кампания за събиране на средства за камъка, от който да се направи монумента. Желанието ми е скулптурата да бъде поставена на видно място и да напомня и на идните поколения за великия бай Дафо", каза Каравланов.Той заяви, че след обсъждане с кмета на Широка лъка и местните хора ще се избере мястото, където да бъде поставен монумента.
Гайдарското надсвиране, наричано "Малък Рожен", тази година ще се проведе на 3 и 4 август.


"Има голям интерес от гайдарите, досега са записани между 80 и 100 гайдари, записването продължава до последния момент. По традиция те ще бъдат оценявани от жури оглавявано от проф. акад. Милчо Василев - ректор на катедра "Музикален фолклор" в музикалната академия в Пловдив.


В журито тази година ще бъдат преподавателят от НУФИ - Широка лъка Щильон Неделчев, Тодор Кайков и Ангел Герзилов", съобщи кметът Васил Седянков


За провеждането на надсвирването, което събира над 20 000 души на Илинденските поляни, тече трескава подготовка от седмица. С материали осигурени от община Смолян е поправен пътя към поляните, които вече са окосени и хората събират сеното, каза Седянков. Той призова всички, които идват на надсвирването, предвид прогнозите за валежи в събота и неделя, да паркират автомобилите си близо до настланият с камъни основен път и то на наклони, които да позволяват да се спускат, тъй като реално могат да буксуват и да не могат да излязат от ливадите при дъжд. Седянков призова хората също да не паркират изобщо по главния път от село Широка лъка към село Гела, защото блокират движението, а да оставят колите си по улиците в отбивката в селото в посока към читалището.

Каре - Дафо Трендафилов се научава да свири на гайда на 14-годишна възраст. През 1965 г. става майстор на гайди, като през целия сиживот изработва над 800 каба-гайди. През 1971 г., когато се открива Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, той става първият учител по гайда. Работи в училището 21 години, през който период има над 250 ученици.

Обучението на младите гайдари се извършва по „слухово-подражателния метод“.


Дафо Трендафилов има епизодични роли във филмите „Краят на песента“, „Капитан Петко войвода“ и „Време разделно“, изпълнява съпровода на гайда в два албума на народната
певица Радка Кушлева.Свирил е на Роженския събор с оркестър „Сто каба гайди“. През 2005 г. излиза албумът „Думай, гайдо, думай“, в който са поместени 25 негови инструментални изпълнения на родопска каба-гайда, най-популярното сред които е "Остани сбогом, Стара планино". Умира на 4 декември 2010 г. в родното си село Гела.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?