Следвайте ни

Футуристичен музей влезе в роман на Дан Браун

viber icon

 Те сякаш са излезли от филм за бъдещето. От футуристични музеи и катедрали до къщи от бетон т тази колекция ще ви изуми. И ще ви убеди, че архитектурата е едно изумително изкуство от форми и цветове.

През 2017 г. на книжния пазар излезе поредната книга на Дан Браун - „Произход”. Тя бързо се превърна в бестселър, но по-интересното е, че още от първите страници авторът ни въвежда в уникална обстановка: сграда, която като че ли идва от бъдещето - това е музеят за модерно изкуство Гугенхайм в Билбао, Испания. Проектиран от Франк О. Гери, той е завършен през 1997 г. Невероятната постройка превръща Билбао от сив и скучен постиндустриален град в безкомпромисен магнит за туристи.

Размерите на музея са наистина впечатляващи: с площ от 24 000 кв м, от които 11 000 са изложбени части. Цената му възлиза на около 100 милиона долара. А „Ню Йоркър” го оприличи на „кораб от фантастичен сън с извиващ се корпус, обгърнат в наметало от титан”. Всъщност, музеят в Билбао е част от композиция, започнала в Ню Йорк. Там още през 1939 г. е построен музеят Соломон Гугенхайм, към който по-късно се присъединяват музеят Пеги Гугенхайм във Венеция и музеят Дойче Гугенхайм в Берлин. На път да бъде завършен е и новият музей Гугенхайм в Абу Даби.

Танцуващата къща на Хавел изникна от руините  

Танцуващата къща в Прага се появява в края на ХХ век и до днес не спира да приковава погледите на минувачите. Създадена, за да запълни рана в градската тъкан на Прага, тя е построена на мястото на разрушена неокласическа сграда по време на американски бомбардировки над града в края на Втората световна война. Историческата постройка е била собственост на семейството на известния интелектуалец и драматург Вацлав Хавел, който по-късно става първият демократично избран президент на Чехия.

Сградата е впечатляваща както отвътре, така и отвън - разчупените форми създават интересни пространства и приютяват различни функции. Замислена да функционира като културен център, впоследствие тя съчетава офиси, хотелска част, галерия, луксозен ресторант, бар с панорамна гледка и покривна тераса.

Строежът започва през 1994 г. Бетонова конструкция, окачена фасада и 99 панела с различна форма и размери на YTONG се преплитат в интересното обемно-пространствено решение. С разработване на идеята за създаване на нов културен център се заема хърватският архитект Владимир Милунич. За проекта е привлечен и именитият Франк Гери, прочут с необичайните си виждания за архитектурните форми. Завършена е през 1996 г.

Раковина на брега приема младоженци

Уникална къща с формата на раковина се намира на мексиканския остров Исла Мухерес. Тя е собственост на художника Октавио Окампо, чийто брат Едуардо е архитект.

Къщата е заобиколена от водите на Карибско море. Вероятно точно затова собствениците избират подобно архитектурно решение за своя дом - той прилича досущ на огромна раковина. Къщата е построена на традиционна основа от бетон, но за строежа са използвани много рециклирани материали.

Постройката има две спални, две бани, дневна, плувен басейн и красива градина. Вътре ви посреща прекрасен интериор, също вдъхновен от морските дълбини. Основното помещение - дневната, няма ъгли и представлява едно много задушевно пространство. Мивката в банята на втория етаж е направена от истинска голяма раковина, смесителите са изработени от корали, а рафтовете за кърпите са направени от черупки на миди и предмети, намерени на местния плаж. Къщата се отдава под наем и може да бъде идеалното място за меден месец.

„Халгримск“ - религиозният гейзер на Исландия

 

Жителите на Рейкявик често съветват туристите първо да видят града отвисоко, а това може да стане само от едно величествено място - катедралата „Халгримск“.

Храмът, наричан от местните „Халгримскиркя“, е най-дълго изгражданата сграда в Исландия. Началото е през 1937 г., когато арх. Гудион Самюелсън започва проектирането на църквата, а строежът стартира през 1940-а. 34 години по-късно, през 1974-та, лутеранската катедрала гордо се изправя в сърцето на Рейкявик и смайва жителите на града с уникалните архитектурни решения.

Когато Самюелсън се захваща с проекта на религиозния храм, той е твърдо решен да създаде национална икона, като използва мотиви и материали от скандинавската природа.  Днес „Халгримск“ впечатлява със своите изчистени форми и неповторима елегантност. Те напомнят скалистите планини с ледени шапки и базалтовите потоци лава, които доминират ландшафта на Исландия. Въпреки че религиозният гейзер е построен предимно от бетон, този експресионистичен стил вдъхва неповторима аристократичност на сградата.

Библиотека с 20 читални приема 2000 посетители

Националната библиотека в Минск е създадена на 15 септември 1922 г. с указ на Съвета на народните комисари в Беларус . Тя се е помещавала в държавен университет, но е била основна републиканска читалня. Нейният пръв директор е Йосиф Бенцианович Симановски, който остава на този пост почти 40 години.

На 7 март 2002 г. президентът на Беларус подписа указ, който позволява изграждането на нова сграда за Националната библиотека. Новата сграда има всички условия за съхранение на оригинални копия на книги, изпълнени с дълбоката мъдрост на цивилизацията, оборудвани са 20 читални. Те се различават по някои принципи: нивото на образование на читателя, областта на обучение, вида на документите. Тези зали са разположени на три етажа и могат да приемат до две хиляди посетители.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?