2374

Френски виртуоз на пиано ще радва пловдивчани, входът е свободен

Виртуозният пианист Максим  Зекини идва в Пловдив.

Той е роден в Париж. Завършва Националната музикална консерватория в Лион в класа на Жери Мутие /Géry Moutier/ и Даниел Рено-Фаскел  /Danièle Renault-Fasquelle/, където получава Националната диплома за висше музикално обучение - DNESM – с единодушно отличие и поздравления от журито. Впоследствие е приет в Националната музикална консерватория в Париж в цикъл за напреднали в класа на Жан-Франсоа Хайсер.

Също така се възползва от редовните съвети на Лоран Кабасо и Оливие Казал. Първият френски пианист, завършил престижната академия "Incontri col Maestro" в Имола, Италия, той печели международния конкурс в Аркашон, международния конкурс в Нормандия, лауреат на фондация Cziffra, лауреат на Ragusa-Ibla в Сицилия. Печели единодушно първа награда на международния конкурс Varenna-Lake Como в Италия.

Максим Зекини  също е носител на наградите на Marcel Bleustein-Blanchet Vocation Foundation, Meyer Foundation и Societe Generale Musical Patronage. Той е забелязан от Centenary Ministerial Mission и е подкрепен от фондация Bru Zane във Венеция. Той е свирил на множество фестивали, по-специално в Seine Musicale, Зала Гаво /Salle Gaveau/, в Театър Шатле /Théâtre du Châtelet/, в Пекинската опера, в Шанхайската опера, в Консерваторията Чайковски в Москва, във Филхармонията на Киев, с Националния симфоничен оркестър на Малайзия, с Оркестъра на Пасделуп, с Филхармоничния оркестър на Кейптаун, Филхармоничния оркестър на Йоханесбург, Симфоничния оркестър на Куенка, Филхармоничния оркестър на Нижни Новгород... Успяхме да го слушаме в около петдесет страни: турнета в Италия, Германия, Обединеното кралство, Китай, Южна Корея, Япония, Южна Африка, Австралия, Русия, Централна Америка.

Има негови записи в десет диска (9 от които вече са налични) на антология от произведения за лява ръка - соло пиано, концерти за пиано и оркестър, камерна музика - представена световна премиера в дискографското издание.

Еклектичен музикант, Максим Зекини е изнасял рецитали с певицата Джулия Мидженес и концерти за четене с актрисата Анук Еме. Композитор, той е автор на множество транскрипции, а оригиналните му произведения са публикувани от Editions Durand-Salabert-Universal Music. Той вече специално направи и своя дебют в Карнеги Хол в Ню Йорк през май 2022 г. 

Концертът, подкрепен от Френският институт за България и Алианс Франсез, е на 4 ноември, петък, от 19 ч. в Радио Пловдив – студио 1 и е с вход свободен.

В програмата – произведения за лява ръка на Скрябин, Санкан, Масни Белини, Равел и произведения за две ръце на Моцарт, Сен-Санс, Дебюси, Льогран.

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?