Следвайте ни

Фотографката, която разказва цветовете на Пловдив СНИМКИ

viber icon

„Благодаря, че те има в този овълчен свят“, пише почитателка на  Димитра Лефтерова

 

Родена във Варна, но влюбена в Пловдив - това е фотографката Димитра Лефтерова. Всеки неин кадър от вековния град е като урок по естетика. В снимките й има виталност, емоция и много настроение.  

Едва 3-годишна, Димитра се загубила, разхождайки се на пристанището във Варна. Днес тя се губи из малките криволичещи улички на Пловдив. И винаги с фотоапарат в ръка. Така древният град остава запечатан в много от неповторимите й кадри.

„Като малка виждах света около себе си като на кадър - един забавен каданс. И до сега е така - правят ми впечатление много детайли, които другите дори не забелязват“, смее се фотографката. Всичко обаче не е така лежерно за нея. Хваща фотоапарата в ръка, когато съдбата й поднася доста драматичен обрат. „Останах без работа и фотоапаратът се оказа моето спасение. Изведнъж с него светът стана различен, внезапно открих себе си. И най-странното е, че като върна лентата назад, усещам, че цялата тази магия от снимането съм я носила от по-рано“, спомня си дамата.

Димитра прекарва детските си години в морската ни столица, където пише стихове, ходи на театрална група, рисува. Спомня си как се загубила на пристанището със свой приятел. „Търсихме да зърнем корабите, но се загубихме. Една съседка ни видя случайно и ни върна при родителите ни. И така и не ги видяхме тези кораби!".

До 13-ата си година живее във Варна, после животът й се завърта и идва в Пловдив. „Всичко, което по-късно прочетох за Пловдив, го усетих почти мигновено - този мек климат, който е много различен от останалата част на страната. Освен това хората са приветливи, винаги има какво ново да се види и научи. И на първо място - историята на града. Буквално стъпваш върху камъни, които разказват за това древно място“, усмихва се тя.

Тук срещнала съпруга си, стар филибелия, който обичал да разказва моменти от неповторимата история на Пловдив. И с това още повече я запалил по колорита му. Стимулира я и ентусиазмът на пловдивчани всеки ден да откриват нови и неподозирани красоти от родния си град, отскачайки до Античния театър просто за да поседят там. Или разхождайки се нагоре по тепетата. „Искам да уловя Пловдив през четирите сезона на годината. Обикалям го, правя кадри от един и същ ракурс. Търся най-фотогеничните места на града, наблюдавам и хората - къде обичат да се събират, кои места им харесват. Това са снимките, които ще подредя в следващата си изложба. Засега тя е само в мислите ми“, споделя Димитра.

Още не е открила най-добрия си кадър.

Снимките запечатват емоциите върху лентата. Но и самите те могат да предизвикат най-различни емоции. Могат да ни разсмеят или разплачат, да ни удивят или изненадат, смята Димитра.

Наскоро неин фотос запечати щъркелово гнездо. Снимката стана истинска сензация в мрежата и за броени часове събра над 15 хиляди харесвания.

Преди година Димитра Лефтерова пък се включи във вълнуващата изложба на наши фотографи, живеещи по целия свят, които бяха избрани да участват в международната фотографска изложба „Пандемията в снимки - необикновената 2020“, организирана от Българския културен център „Магура в Чикаго”. Улавя в обектива си и есенния Пловдив с плетените кукли на Веселина Божилова. „Композира“ ги в интересни кадри навън, в Стария град, на Римския стадион, точно в разгара на пандемията. 

Ето как с фотосите на Димитра Стария град стигна до Чикаго, шегуват се нейни фенове. Самата тя не се мисли за най-добрата в професията, ала е сигурна, че всеки в този живот е различен. И показва пост в мрежата, на който непозната жена й е написала: „Благодаря, че те има в този овълчен свят“!

Изложба в Япония: Балабановата къща стигна в Мураяма

В Япония я отвеждат снимките й за гимнастичките по художествена гимнастика. „Знаете ли, че в Япония има Клуб на българските златни момичета? Изучават подробно нашите обичаи, например да си майсторят мартенички“, разказа фотографката.

В Страната на изгряващото слънце Димитра прави две самостоятелни изложби. Едната е посветена на красотата на страната ни с кадри от Пловдив:  Античния театър, Балабановата къща. Другата е свързана със златните ни гимнастички. Изложбите са в град Мураяма.

Японците толкова са запленени по фотокартините на Димитра, че дори организират специални фотосесии за нея. Едната е с типичната японска гейша. „По-правилно е да се казва „маико“, допълва нашенката. За нея японците спретват и атрактивна чаена церемония в известна артгалерия покрай реката.

„Галеристката беше достолепна дама, вдовица на известен местен художник. Каза ми: Пожелавам Ви да направите една много хубава изложба за нас, японците, във вашия Пловдив!“, спомня си Димитра. После уточнява, че все още събира кадрите си от Япония и обмисля бъдещия вернисаж под тепетата.

Японски марки с фотоси на Димитра

През 2019-а в японския град Мураяма са пуснати в продажба специални пощенски марки в чест на българския национален отбор по художествена гимнастика. За дизайна им използвали две от снимките на Димитра Лефтерова.

Поводът: в продължение на 4 години град Мураяма е домакин на подготвителните лагери на българския тим в Япония във връзка с Олимпийските игри в Токио 2020.

„Интересът към марките бе феноменален още в първия ден. Японците обичат България. А и не крият  уважението си към националния ни отбор по гимнастика“, разказа фотографката.

 

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?