Фотографка вкара "Капана" в разкази

Първият сборник разкази на фотографката Десислава Грамадникова ще бъде представен довечера в 18.30 часа в зала „Съединение" на Историческия музей. В „Събирачът на думи" има 23 разказа, а сред тях и такива, посветени на артквартала „Капана". Другите са свързани с различни истории от Пловдив и околностите му. Много от героите са с характер, по който може да бъдат определени като „чешити".

Десислава Грамадникова е работила 14 години в телефонната централа на „Далекосъбщения", докато е съкратена. Тогава става детски фотограф, а студиото <210> е в единия край на „Капана". „Обичам децата, обичам и да работя с тях! В един момент фотографията вече не ми стигаше и започнах да пиша. С годините съм срещала десетки пловдивчани, които са хем „обикновени", хем „необикновени", разказа писателката. Героите <210> са сборни образи на реално съществуващи пловдивчани.

„В дебютната книга фотографката успява да приюти дузина спомени, свързани с Пловдив и самобитния квартал „Капана", с фотографското <210> студио и някои странни негови посетители. Успява да ги съхрани непокътнати от течащото време, като онзи часовник с избелял циферблат в „Къща за снимки", показващ незнайно откога осем часа и единайсет минути. Тя, като истински „събирач на думи", пише за сборника рецензентът Тео Буковски.

Откъси от сборника „Събирачът на думи" ще чете актрисата от Драматичен театър - Пловдив Ивана Папазова. За създаването му ще разкажат Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов от издателство „Библиотека България".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?