4020

Фондация увековечава спомена за най-видните пловдивски дейци

Късометражни филми за знакови имена в културните среди на Пловдив бяха излъчени пред публика вчера и днес.

Премиерите на кратките филми бяха снощи в читалище "Алеко Константинов" благодарение на проекта на Фондация „Есториум“- „Пловдивски истории от вчера и днес“, финансиран по Програма „Наследство“ на Пловдив - Европейска столица на културата. Меган Кръстева - част от "Есториум" откри събитието, като разказа какво представлява проектът и какво иска Фондацията да постигне чрез него. 

"В нашия сайт публикуваме и пазим историите на известни личности и на най-обикновени хора под всякаква форма - имаме ги като видеа, писмени истории, виртуална реалност. Имаме също опцията хора да запазват точно в нашия сайт историята на своите близки. Тъй като всеки има своята история и всеки може да вдъхновява останалите по различен начин. Нашият проект се състои от 12 истории. Пет от тях са писмени и разказват за културни деятели, които вече не са сред нас - Кольо Карамфилов, Пенка Калинкова, Георги Куфов, Кирчо Атанасов и Стефка Благоева. За да съчиним историите за тях сме се осланяли на работата с архиви и на разкази на техни близки. По този начин се опитваме да запазим частица от тях, която да остане за бъдещето. Имаме също седем видео истории на културни деятели, които все още са сред нас. Те работят, творят и ни вдъхновяват всеки ден. Дори трима от героите на нашите ленти днес са тук при нас. Това са Иван Пехливанов, Минчо Панайотов и Цвятко Сиромашки. Отдаваме огромна почит и поклон пред работата на тези големи хора.". С тези думи Меган Кръстева откри първото от три събития, предвидени в програмата. 


Останалите главни персонажи в късометражните филми, които нямаха възможност да присъстват на събитието са Мичо Димитров, Александър Секулов, Яна Титова, Цвета Панчева. 
Зрителите и гости останаха доволни и вечерта завърши с вълнение, усмивки и аплодисменти. 
Днес в 10:30 лентите бяха излъчени за втори път пред публика в Математическа гимназия „ Академик Кирил Попов“, а всеки, който досега не е успял, но желае ще има възможност да гледа филмите и да чуе сам историите на тези велики творци и деятели.

Довечера от 20:00 ч. под открито небе пред Народната библиотека „Иван Вазов“ отново ще бъдат излъчени филмите за широката публика. Не пропускайте да се насладите на романтичната атмосфера докато слушате историите на вдъхновяващи. Входът е свободен. 


Фондация „Есториум“ е дигитален антропологически архив, който си поставя за цел да събере и дигитализира богата библиотека от документални портрети в различни формати - видео, аудио, текст, снимки, VR. Стремежът на организацията е да спомогне за съхраняването на културното наследство и житейския опит, стъпвайки на идеята за разнообразие и мултидисциплинарност, както и на вярата, че всеки трябва да разполага със свободен достъп до знанието. Мотото на организацията „Всеки човек има своята история“ обобщава убеждението на нарастващата общност от хора, стояща зад "Есториум", че всеки заслужава образът му, гласът му и красотата на духа му да бъдат съхранени днес и запазени за бъдещето!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Хорът

Хорът

01.10.2023 | 04:05

Пях в хора на Стефка Благоева и съм изненадан, че нямате филми за нея. Спомням си за документални филми , които бяха излъчвани по националната телевизия от наши турнета в Европа. Взимахме награди в чужбина и те разказваха и за нашите участия.

Отговори
1 0
Пв. гражданин

Пв. гражданин

30.09.2023 | 19:49

Какъв “културен” деец е Пенка Калинкова? БКП подметка ли е символ на Пв. култура заВас?

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?