Следвайте ни

Фонд за независими артисти – как е в Пловдив, как е в столицата

viber icon

От тази седмица стартира процедура, по която могат да кандидатстват всички свободни артисти за подпомагане на бита им в размер на 1000 лв., еднократно. Кампанията се осъществява от Фондация „Пловдив 2019“ и отдел „Култура“ на Община Пловдив. Кризисния фонд е на стойност 100 000 лв. като Общината ще апелира и местният бизнес да се включи към нея, за да се изгради устойчивост и продължителност.

Процедурата е обявена на сайта на „Пловдив 2019“, в раздел „Отворени покани“, а кандидатстването се извършва само онлайн. Право на подпомагане ще имат физически лица от Пловдив, чиято дейност е в сферата на културата и изкуството, автори и/или изпълнители на конкретни произведения и/или художествени факти, които имат траен характер и реален принос за културния живот. На всеки две седмици жури ще разглежда постъпилите кандидатури и ще привежда средствата директно по банков път на одобрените творци.

Предоставена финансова подкрепа не може да бъде използвана за плащане на публични задължения, за закупуване на материали за ремонт и ремонтни дейности, за закупуване на техника и дълготрайни материални активи, за пътувания, за такси за участия в събития, пътни такси, за придобиване на авторски произведения и на авторски права, чествания на юбилеи, бенефиси. Те по-скоро трябва да отидат за плащане на битови сметки, храна и медицински медикаменти.

Отчитането на предоставените средства става чрез представяне на разходооправдателни документи – фактури или други документи с еквивалентна доказателствена стойност.

На национално ниво министерството на културата в лицето на министър Банов обяви подкрепа за независимите артисти в размер на три минимални работни заплати и осигуровки в рамките на три месеца – два по време на извънредното положение и един след него, за да си стъпят на краката.

Заплати и осигуровки са обещани и на държавните институции за период от два месеца извънредно положение и още до половин година след това.

За тези цели ще се изготви регистър на свободните артисти, които са 25% от общия брой.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?