49

Фолклорни танци зарадваха малки и големи в парк „Рибница“ СНИМКИ

Фолклорна програма, свързана с най-цветния сезон-пролетта, бе представена в парк „Рибница“ в район „Северен“. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив.

Деца и младежи от ФТА „Дилянка“ зарадваха публиката с прекрасни изпълнения от различни етнографски области на България.Участие взеха и трите възрастови групи с художествен ръководител Мария Кьосева. Най-малките представиха „Родопски танц“ и „Кукли“. Децата от средната възрастова група изпълниха „Звънчета“, „Пловдивски женски танц“ и „Пастирчета“. Най-големите показаха „Средногорски танц“, „Мъжки тракийски танц“, „Пролетен женски танц“ и „Шопски смесен танц“.

Талантливата Ива Димова изпя песента „У дома“. Младата народна певица е участвала в редица фолклорни фестивали досега, сред които и Международния фестивал Пирин Фолк Сандански 2020.

„Нека аплодираме малките и по-големи даровити деца от ансамбъл „Дилянка“, които ни показват красотата и многообразието на българския фолклор.Поздравявам и техния хореограф г-жа Мария Кьосева за дългогодишния и неуморен труд, с който изгражда младите таланти на нашия град“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев на старта на фолклорната програма.

Тази година ФТА „Дилянка“ ще отпразнува 30-годишнината от създаването си с голям юбилеен спектакъл на Античния театър.

Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка” е създаден през 1992 г. в тогавашния Младежки дом „Спектър” Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Тя започва репетиции с първата група от тридесет деца. През годините ФТА „Дилянка” покорява сърцата на публиката и се разраства, като в днешни дни в него има 120 изпълнители, разделени в три възрастови групи. В репертоара на Ансамбъла са включени танци от всички фолклорни области на България, както и тематични и стилизирани танци. През годините съставът взема дейно участие както в културния живот на Пловдив, така и на международни конкурси и фестивали. Всяко лято младите танцьори тръгват на турне, като досега са обиколили дестинации като  Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Хърватска Република, Македония и други. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?