Следвайте ни

Филмови творци пуснаха жалба до ЕК за неспазени авторски права

viber icon

Филмаутор подаде жалба до Европейската комисия за нарушаване на европейското законодателство в частта, свързана с колективното управление на авторски и продуцентски права върху аудиовизуални произведения. Причината е, че задължителното колективно управление на авторски права при препредаване на филми не се прилага в България. 

Последните преговори между сдружението и БАККО завърши в края на 2019г. без споразумение. Комисия, сформирана от министъра на културата по искане на ФИЛМАУТОР през 2020г.,  също приключи без разрешаване на проблема. Липсата на следващи стъпки, предвидени в закона, се използва от операторите за пореден път в последните 9 години и те продължават дейността си по разпространение на творческо съдържание, без да отделят от  приходите си за неговите създатели, както изисква европейската директива.

Във всички държави-членки на ЕС функционира механизъм на задължително колективно   управление на правата при този вид използване, освен у нас.

"Част от проблема е, че компетентният национален орган – Министерство на културата, също като операторите, не счита за необходимо да изисква прилагането на това правило, което в европейското законодателство е въведено през 1993 година и е препотвърдено с директива от 2019-та. Фризьорските салони, оказва се, са далеч по-приоритетен за контролиране сегмент от пазара на разпространение на телевизионни програми. По данни на КРС приходите от платена телевизия за 2019 година са над 391 млн. лв.", заявяват от Филмаутор. 

Същият е провел икономически анализ, който отразява съответните норми в държави от ЕС със сходно икономическо положение, при отчитане на особеностите на националния пазар. Сдружението потърси защита пред Европейската комисия във връзка с несъответствията на българския Закон за авторското право и сродните му права с европейските норми в областта и липсата на правоприлагане. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?