2374

Филмът "Второто освобождение" предизвика фурор, пускат го безплатно

Документалният филм "Второто освобождение", разкриващ архивни документи за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 г., се превърна в едно от най-обсъжданите събития на последните дни, пише "Булевард България". 

Филмът, продуциран от историка проф. Евелина Келбечева, режисьора Светослав Овчаров и оператора Светла Цоцоркова, хвърля светлина върху слабо известната история на човешките и материалните загуби на българската държава, след като СССР ѝ обявява война без формално основание на 5 септември 1944 г., а Червената армия навлиза на българска територия.

С множество документи и архивни кадри е описано как се създава митът за "освободителната" кампания на съветските войски в България, докато правителство е свалено с държавен преврат от 9 септември. 

Независимо от доброволното съгласие на ОФ-властта с тежките условия на примирието и готовността на населението да посрещне войските на Сталин, изискванията на съветските власти за захранване на армията и офицерите ѝ с български хранителни стоки стават все по-драстични.

Във филма са показани списъци с имената на над 150 мъже, жени и деца, станали жертви на престъпления, извършени от руски войници по време на окупацията.

Сред описаните инциденти има множество случаи на пиянски свади, убийства, изнасилвания, прегазване на хора с военни камиони - наред с посегателствата върху частни имоти, в които са настанени руснаците, или присвояване на инвентар от общински или държавни обекти. 

Докато вагони и шлепове, натоварени с продукция, се насочват към руска територия, в България се въвежда купонна система заради дефицита на стоки от първа необходимост. 

Филмът беше излъчен на 30 април по Българската национална телевизия, като телевизионната му премиера беше последвана от множество положителни оценки и призиви за разпространението му сред по-голяма аудитория. 

 Интересът към него доведе до неофициалното му разпространение в YouTube, Daily Motion и други видеоплатформи с хиляди гледания - но без съгласието на създателите му. 

"Второто освобождение" ще може да се гледа на кино само в София в близките дни.

На 10 май (вторник) Държавна агенция "Архиви" ще качи целия филм на Евелина Келбечева и Светослав Овчаров в своя канал в YouTube. Консултант на екипа, създал "Второто освобождение", е историкът и директор на ДА "Архиви" доц. Михаил Груев. 

"Искахме да минат прожекциите в кината в София и след това ние самите да го пуснем безплатно, в хубава резолюция", каза проф. Келбечева. 

Все повече стават и призивите към БНТ да излъчи отново филма "Второто освобождение", за да може да достигне до по-широка аудитория.  

Ден след първото му излъчване в ефира на националната телевизия, сайтът BNT.bg беше хакнат, а под анотацията му се появи допълнителен "критичен" коментар, подписан от инициалите "ZR". 

"Второто освобождение" спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон" през февруари, "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало".
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
въпрос

въпрос

08.05.2022 | 02:45

Не се знае само колко "руски" са били войниците от състава на Трети украински фронт. Или-на Шипка били украинци, ама в Трети украински фронт били руснаци. И защо сега, а не когато подарявахме кученца на Путин. Такъви автори и филм за турските освободители биха направили, стига да има задание и пари.

Отговори
1 1
хахаха

хахаха

06.05.2022 | 21:36

Соросоядски сладури, никой не ще да ви гледа, та си правите реклами по соросоядските медии?

Отговори
4 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?