Следвайте ни

Филмът „Бащата“ триумфира на Кинофестивала в Триест

viber icon

Филмът „Бащата“ покори и престижния Международен филмов фестивал в Триест. Лентата на Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели Наградата за най-добър филм. „Честта е още по-голяма, предвид че наградата се присъжда не от жури, а от публиката. Горещо благодарим на зрителите от прекрасния и ветровит Триест!“, написаха във фейсбук съдателите на филма.

Филмът вече триумфира на редица престижни световни фестивали.  Още при премиерата си през юли „Бащата“ спечели Голямата награда „Кристален глобус“ на Международния кинофестивал в Карлови Вари. След това триумфира с Наградата на публиката на Международния кинофестивал в Сахалин.

Миналата седмица лентата грабна и Голямата награда „Златен бухал“ на Кинофестивала в Тирана. Северноамериканската премиера вече мина в Торонто с изключително ласкави отзиви в канадските медии.

На 37-мия Фестивал за българско кино „Златна роза“ във Варна. лентата на пловдивско-софийския режисьорски дует Вълчанов - Грозева спечели призовете за Най-добър филм и Най-добър сценарий. Наградата за Най-добра главна мъжка роля пък бе поделена между двамата Ивановци - Бърнев и Савов.

„Бащата“ – семейна драма с комични и абсурдни елементи, разказва историята на човек, убеден, че починалата му съпруга се опитва да осъществи контакт с него. В центъра на повествованието стои постепенното и нелеко приближаване на двама мъже един към друг. Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф.

Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време по твърдение на близка приятелка на починалата тя не спира да й звъни по телефона.

Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки "дефекти" на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите. Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може.

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – „Урок“ (2014) и „Слава“ (2016) спечелиха награди на редица международни кинофестивали.

Петър Вълчанов е роден е през 1982 г. в Пловдив. Син е на актрисата Ваня Братоева и на художника Вълчан Петров. През 2000 г. завършва Художествената гимназия “Цанко Лавренов” в Пловдив. След това завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност Филмова и телевизионна режисура в класа на проф. Людмил Стайков.

Неговата съпруга и съавтор Кристина Грозева е родена в София. Завършва Софийския университет и работи като журналист. След това завършва режисура при проф. Георги Дюлгеров и доц. Светослав Овчаров в НАТФИЗ.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?