Следвайте ни

Филм за едно ледено лято на Ливингстън по БНТ

Там сега е най-малко минус 17 градуса. И по всяка вероятност няма да стане по-студено. Макар на Антарктика, Ливингстън е остров и ледената вода определя „по-топлият“ му климат. Минус 17, с най-смразяващия и брутален вятър, който вероятно е затрупал изцяло базата ни. Безкрайните преливащи една в друга нощи без минута ден допълват този нечовешки пейзаж. Нашата база е празна, но има много други, в които целогодишно работят учени. 

Какво така неудържимо привлича учените към този край на света? Какво може да ни даде този континент? Наистина ли крие толкова много отговори? 

Краткото антарктическо лято преобразява континента и с  хладно гостоприемство позволява на нашите учени и на една камера да утолят отчасти жаждата от безкрайното им любопитство.  

Филмът „Полярни изследователи“ залага на този разказ – за мисията и изследователските проекти на нашите учени да разберат по-добре светът в който живеем. Автор на филма е Мария Чернева.

 "Полярни изследователи" разказва за последната експедиция на нашите учени на ледения континент. Защо Антарктида така неудържимо привлича учените там, защо я наричат най-голямата лаборатория, как се приспособява животът към екстремните условия и как ледът може да върне лентата милиони години назад?  

Тази неделя от 13 часа по БНТ1 ще се излъчи филмът „Полярни изследователи“ на Мария Чернева. Освен невероятно красивите кадри от другия край на света, филмът разказва достъпно за научните изследвания на Ливингстън, за това как учените тълкуват климатичните промени от към северния полюс, има ли необичайни форми на живот там, пред какви предизвикателства са поставени местните жители – пингвините и тюлените на острова, как един дрон може да промени една цяла наука. „Полярни изследователи“ е първи опит задълбочено да се представят изследователските проекти на българските учени но достъпен, увлекателен и дори забавен начин.   

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?