Следвайте ни

Гледайте днес: Великата Гена Димитрова възкръсва във филм

viber icon

Тази вечер може да гледате на живо „Обич за Гена” - музикален портрет с автор и режисьор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова. Филмът ще се излъчи от 18 часа на адрес https://bit.ly/Gena_Livestream. Отново там може да закупите и вашия виртуален билет, което не е задължително условие, но ще бъде своеобразна подкрепа към труда и усилията на всички, ангажирани в реализирането на проекта. След излъчването Димитър Сотиров ще отговаря на живо на въпроси и коментари на зрители.

Гена Димитрова се влюбва в музиката още като дете. С оперно пеене започва да се занимава в гимназията. С гуменки и почти в носия пристига в София на приемни изпити в Държавната музикална академия. Пее „Хей Балкан, ти роден наш“. Приета е веднага. За да може да се издържа, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки.

След 1966 г. е стажант в Софийската опера, където изпълнява няколко малки роли. Големият <210> успех идва на 27 декември 1967 година с ролята на Абигайл в „Набуко“ на Джузепе Верди. През 1970 г. сопраното Гена Димитрова е победител в Международния конкурс за млади оперни певци в София, след което специализира в Театралното училище към „Ла Скала“. Певицата гастролира на най-известните световни сцени. Води майсторски класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща, София. Коварна болест покосява певицата през 2005 г. 

Още подробности за живота и творчеството на великата прима представя филмът "Обич за Гена".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?