Следвайте ни

Филм разказва за живота на художника Васил Стоев

viber icon

Ретроспективната изложба на Васил Стоев, с която той отбелязва 70-та си годишнина, ще приключи с документален филм за живота и творчеството му. Заглавието му е също като на изложбата – „Коридори на съдбата“.  

Вернисажът, на който ще бъдат представени картините, е днес от 18 до 20 часа в август  в зала „2019“ на Градска художествена галерия - Пловдив (ул. „Гладстон“ №32 и ще бъде отворена за посетители до 30 август. 

Сутринта докато течаха последните приготовления за изложбата  телефонът на художника се подпали от звънене. Приятели и колеги се обаждаха да му честитят рождения ден. „Никога повече няма да откривам изложба на личния си ден“, пошегува се Васил Стоев. А след това бе пуснат и кратък откъс от филма, който Стоев изгледа с интерес. 

Разказът в него започва от самото раждане на твореца, преминава през цветните детски спомени, през очарованието на селския бит в село Градина, през преместването на семейството му в Пловдив за да стигне до годините на обучение и израстване, където се разкрива и таланта му. Първите пориви за творческа изява го заливат буквално в двора на къщата на ул. Капитан Райчо и той използва прострените от майка му чаршафи за платна. Филмът е продукция на Ваня Трингова и Владислав Севов.

Васил Стоев се появи в художествения живот на България в един щастлив момент, когато идеологизацията на изкуството вече беше преодоляна и имаше свобода да изрича своите истини чрез картините си. 

Творбите му изглеждат така сякаш са направени на един дъх. 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?