Следвайте ни

Филм на пловдивчанин показват в Рим

viber icon

Организираният от Българския културен институт в Рим „Празник на българското кино” се завръща в Дома на киното в Рим за пореден път с няколко знакови наши филма.

Сред тях са новият анимационен филм на Теодор Ушев „Физика на тъгата” и „Бащата” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Ще бъде показана и цифрово възстановената версия „Ханът и империята” по трилогията „Хан Аспарух” на Людмил Стайков.

Празникът се открива на 9 юли с „Голата истина за група Жигули” в присъствието на режисьора Виктор Божинов и на актьори от филма. Лентата въвлича зрителите в историята на бивши музиканти, които се разделят преди повече от 30 години. 

На 10 юли от 18.00 часа ще бъде прожектиран „Физика на тъгата”, който е по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът проследява живота на непознат мъж, който пресява спомените от младостта си в България до все по-откъснатия от корените си меланхоличен живот в Канада. 

Същият ден от 19:00 часа, в сътрудничество с филмовия фестивал в Триест/Alpe Adria Cinema, ще бъде прожектиран „Бащата” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Пловдивският режисьор и съпругата му са познати в Италия с филмите „Слава” и „Урок”.  С публиката ще се срещне сценаристът на филма Дечо Таралежков. 

Вечерната прожекция  от 21:00 часа е за новия филм на режисьора Виктор Чучков по романа на Захари Карабашлиев „18% сиво”. 

За среща с публиката в Рим пристигат актьорът Руши Видинлиев и продуцентът Борислав Чучков. В неделя, 11 юли, е отделено време и за документални филми.

В 17.30 часа ще бъде представен „Формулата на Тео” - историята на физика Теодосий Теодосиев, създателя на уникален в света метод за формиране и развитие на интелекта, разказана от режисьора Николай Василев. 

В 19.00 ч. Найо Тицин ще представи новия си документален филм „Стихията Медея”, който проследява творческия процес по създаването на театралния и социален проект „Медея“ с участието на актрисата Снежина Петрова. Проектът интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София.  

Празникът на българското кино в Рим се закрива в 21:00 ч. с цифрово възстановената версия на един от най-обичаните български класически филми – „Ханът и империята”.

Той ще бъде представен от актрисата Аня Пенчева и проф. Станислав Семерджиев, който е сред сценаристите на филма. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?