Фестивалът Opera Open 2020 започна с грижа за публиката

"Вратите на съня" се отвориха снощи в 21:15 часа на Античния театър с бляскав и въздействащ спектакъл и безпрецедентни мерки и грижа за любимата публика. Следващото, второ представление е днес, отново в 21 .15 часа.


Опера Пловдив положи усилия за спазването на всички необходими противоепидемични мерки за безопасност и за спокойното протичане на спектакъла, който е с обърната гледна точка, като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в крайните колони на сектори A и Е. Броят на местата бе ограничен, съгласно изискванията, входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ.

Беше извършено преразпределение на някои от местата за допълнителна физическа дистанция. Три пъти повече от обикновено на брой разпоредители, облечени в сценични костюми и с шлемове, асистираха за настаняването, без да осъществяват физически контакт. Публиката бе приканвана многократно преди началото да спазва необходимата дистанция при влизане и излизане от Антични театър, като изчаква своя ред.

На представлението присъстваха само 350 души при капацитет от 2700 места на Античния театър, а вратите бяха отворени един час преди спектакъла. На входа и по секторите бяха осигурени препарати за дезинфекция на ръцете, а всички столове и седалки дезинфекцирани предварително, съгласно предписанията. Времетраенето на спектакъла е в рамките на 85 минути, столовете са на отстояние от 1.5 метра, с червени пътеки за преминаване между тях.

В кратката церемония по официалното откриване участваха доц. Д-р Нина Найденова, директор на Държавна опера Пловдив и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.

Щастлив съм и истински се вълнувам! За мен е висока чест и привилегия да съм тук - на тази древна сцена, на откриването на един от най-знаковите пловдивски фестивали Opera Open !

Емблема. Запазен знак. Вълшебство. Емоция!Този фестивал променя живота, мирогледа, вълнува. Дава ни възможност да съпреживяваме едни други и различни светове!

Тази вечер, още на откриването ще видим един такъв различен свят. Отворете сърцата си!

Бъдете здрави, уважаеми госпожи и господа! Благодарим ви, че сте тук!“, каза в приветствието си на откриването Пламен Панов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров изпрати красива кошница с цветя и поздравителен адрес, отправен както към Опера Пловдив, така и към публиката:

„Поздравявам Ви за упоритостта, таланта, труда и вдъхновението, които вложихте, за да се случи Opera Open 2020! Поздравявам Ви и за това, че превърнахте Държавна опера Пловдив в най-добрата оперна сцена в страната, която задава тенденциите и създава и възпитава нова естетика. Амбициозната селекция на фестивала залага високо ниво с всяко свое издание. Все по-високо и все по-блестящо, професионално и запомнящо се! Знам, че и тази година ще е така! Пожелавам на Вас и на целия екип на Държавна опера Пловдив здраве, късмет, житейска и духовна енергия, за да продължавате успешно да следвате мисията си! Пловдивската публика Ви обича и има нужда от Вас!

Уважаема публика, съграждани и гости, Opera Open през 2020-та е едно много специално издание! Никога досега не сме били изправяни пред толкова предизвикателства и трудности, както всичко което се случи тази година заради COVID-19.

След месеци на страх и неизвестност, на изкуство в тишина, без любимата публика и сцена, месеци на безвремие, Opera Fpen 2020 се завръща на сцената на Античния театър за жадувана среща на ценителите на операта, симфоничната музика и балета с емблематични шедьоври и забележителни музиканти! Аплодирайте ги горещо! Подкрепяйте ги безрезервно! Защото всички те пишат културната история на Пловдив!“, бе написано в поздравителния адрес, който бе прочетен от водещата на церемонията Лили Бързева.

След края на спектакъла, Лили Бързева елегантно напътства по микрофона излизането на публиката , което се извърши организирано и след покана към зрителите по сектори. Напускайки спокойно местата си, без да се образува струпване, публиката бе изпратена с благодарност на фона на специалното изпълнение на музиката на Георги Арнаудов „Вратите на съня“ от оркестъра на Опера Пловдив с диригент маестро Диан Чобанов.

Ето и творческия екип на „Вратите на съня“, който можете да видите и тази вечер на Античния театър:

 

Диригент – Диан Чобанов

Режисьор – Нина Найденова

Хормайстор – Драгомир Йосифов

Хореограф – Мариана Крънчева

Сценография и мултимедия – Петко Танчев

Костюми – Николина Костова – Богданова

Концертмайстор Мичо Димитров

 

Солисти:

Камен Чанев - гост

Зорница Иларионова, цигулка

Анет Артинян, виолончело

Кирил Пенчев, кларинет

Август Методиев, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Ива Ананиева, Крум Гълъбов, Марияна Панова, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Светлана Иванова, Свилен Николов, Станислава Момекова, Таня Иванова

Участват Хор, Оркестър и Балет на Опера Пловдив.

Билети за фестивала се продават на касата на Опера Пловдив в ДК „Борис Христов“, на Главната улица, в цялата мрежа на Ивентим и онлайн. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
OPENoperaторката НИ ЗОВЕ!

OPENoperaторката НИ ЗОВЕ!

11.07.2020 | 19:03

Самоцелни, самодоволни, самовлюбени изг7зици не мирясват въпреки опасната панедмия – просто защото OpenOPERAторката драпа да си заслужи Директорската ЗАПЛАТА. “Отворена” (?!?) Опера = АНТИопера. Билетчетата за тъкмо това епохално “откриване” имат МУЗЕЙНА стойност – оцелелите внучки ще се гордеят и ще ги сложат в рамка на стената. ЮРУШ, будалите! ============== (Снимките им са като СЕЛФИ – показват себе си; само дето никаква публика не се забелязва. Заплатаджийската им работа = колко ЗАПЛАТАДЖИИ ИМА ИЗБРОЕНИ – ако трябва от продажба на билети да се прехранват, КАКТО Е РЕДНО . . . ?) (В стария виц: “ОБЯВИХА ВОЙНА, АМА НИКОЙ НЕ СЕ ЯВИ!”)

Отговори
1 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?