49

Фестивалът "Черната кутия" стартира с "Камбаната" по Недялко Славов

Осем международни и български спектакъла ще бъдат показани в новото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия".

За него в Пловдив ще пристигнат участници от Италия, Испания, България, Гърция, Австрия и Унгария. 

16-ото издание ще бъде между 27 мaй и 11 юни. 

Българското участие на „Черната кутия“ започва на 30 май с  впечатляващия мултимедиен моноспектакъл на Деян Донков - „Камбаната“ по романа на Недялко Славов.

Спектакълът представя изповедта на един убиец, претърпял катарзис през Вярата. „Камбаната“ е продукция на "11" Ltd. и е част от Програма „Наследство” на фондация Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Второто българско фестивално участие е на танцова компания Дюн с „Ритуали на душата“ на 4 юни. Танцова компания „ДЮН” е независима трупа за съвременен танц, създадена през 1986 г. в Бургас.  Трупата реализира авторски спектакли и  развива повече от 20 години школа за съвременен танц в Бургас.

Международната селекция стартира на 27 май с най-новата продукция на  италианска компания за съвременен танц  Ocram Dance Movement - „Yes, I am”.

Те ще представят и танцовата миниатюра „Субстрат“, представяща пресечна точка между класическия балет и съвременния танц, създадена в партньорство с учениците от школата на танцовия педагог и хореограф Маша Иванова в Пловдив.

На 29 май испанската компания „ No bautizados“ ще покаже „ Lo Invisible”. Ярък театрално-танцов спектакъл, който изследва жизненоважните усещания в някои  определящи моменти на човешкия живот.

Tанцьорите интерпретират собствените си физически различия и житейски опит, за да покажат двойствеността на съществуването, обгръщайки неговите противоречия, успехи, желания и страхове.

На 4-ти юни PUC - млад интердисциплинарен колектив от Виена, който обединява артисти от различни области за създаването на перформативни, образователни и обществени проект ще представят „In Touch“ . Е

Експерименталният пърформанс, реинтерпретира материалността на физическия контакт, използвайки звук.

Също на 4-ти юни Zoi Efstathiou от Гърция ще представи дуета “We find each other in the plenum”. Спектакълът се фокусира върху  движението и неговото повторение. В първата част танцьорите се движат предимно в перфектен унисон.

Малките разлики в посоките символизират необходимостта от автономност във всяка връзка. Танцьорите преминават към втората част, към новото начало, несигурно, подобно на периода, който преживяваме сега с пандемията.

На 11 юни ще бъде показано ефектното представление "Freestyle" на един от най-интересните артисти на унгарската театрално-танцова сцена – Rita Góbi. Родена в Нови Сад, Сърбия и завършила Унгарската танцова академия в Будапеща.

През 2006 Rita Góbi основава компания Góbi Dance. Оттогава е създала съвременни танцови постановки, интерактивни представления за деца и е участвала в различни интердисциплинарни проекти.

Партньори на фестивала са Министерство на културата, Община Пловдив, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Унгарски културен институт, КЦМ 2000 АД, и Драматичен театър Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?