71

Фестивалът 6Fest завладява Пловдив с цирк, музика, танци и огън

14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest продължава с мултижанрова улична програма в Пловдив от 10 до 12 май 2024 г. Входът е свободен, а планираната основна фестивална локация е площад „Централен“. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града.

Откриващото събитие на 10 май (петък) от 20:00 ч. е концертът на „Летящите номади“ (България) – музикално дуо от Даниел (тамбура) и Кристина (даф) Ангелови, чийто стил е етно фюжън фолклор. От 21:00 ч. на 10 май ще гледаме огнено-танцовия спектакъл „Кой съм аз…?“ на пловдивската група „Агни Сатя“, която събира артисти от различни изкуства, посветени на любовта към огъня и танца – огнената артистка и танцьорка Таня Рачева, Деница Гергиникова от танцово студио “Пантарей”, музикантът Звездомир Михалев, актьорът от Държавния куклен театър в Русе Мартин Пашов. 

11 май (събота) започва с гостуването на цирково-театралната формация „Firebirds“ (Унгария). В 18:00 ч. ни очаква „Steam On!“ – интерактивен уличен спектакъл в стила стиймпънк. Трима артисти от пътуващ цирк се лутат из безкрайния лабиринт на пространството и времето на своя парен велосипед. 

От 19:00 ч. на 11 май международната циркова компания „Cinco Cabrones“ ще представи спектакъла „Dos Señores“ в духа на уестърна с участието на Хуан Даниел Молина Нюман от Чили и Eder Choquevilca от Перу. 

От 20:30 ч. на 11 май ще гледаме съвременната танцова миниатюра „Вълни“ на Танцова школа „Dance Home“ (Пловдив). Спектакълът е специално създаден за изданието на 6Fest.

Вторият фестивален ден 11 май приключва с огненото представление „Flying Embers“ на унгарците от „Firebirds“ от 21:30 ч. Шоуто съчетава горящи предмети, хореография, жонглиране и акробатика на музикалния фон на барабан на живо.

Фестивалната програма на 6Fest за 12 май (неделя) включва две международни циркови участия. В 18:00 ч. Slamproject (Чили) ще представи цирково-театралния моноспектакъл „Coffee Times“. Хуан Даниел Молина Нюман с неговия Slamproject има над 12-годишен опит като артист в различни циркови компании и фестивали в Южна Америка и Европа. От 19:00 ч. ще ни гостува Eder Choquevilca (Перу) с неговия цирков моноспектакъл “Хроники на една мечта”. Едер е цирков артист от Куско, Перу. Спектакълът ще ни отведе на пътуване през времето и пространството до неговите собствени корени.

За първи път в Пловдив фестивалът за улични изкуства 6Fest прави и отделна градска програма от 9 до 12 май 2024 г. Партньорските организации и събития на 6Fest тази година са „Нощ на историите“, Капана фест, клуб „Фарго“, Free Plovdiv Tour, Сдружение „Magna Silva“, Neven Design Art, Галерията на ателиетата, Театрална къща "Шарж", фотоизложба „Най-сладка целувка“ (Нюз арт), Пловдивски културен институт, галерия „Лабиринт“, „Вътрешен Глас“.

Актуална информация за 6Fest се публикува в специалните Facebook събития: за „Нощ на историите за Пловдив“ https://www.facebook.com/events/335095079093434/, за 10, 11 май и 12 май https://www.facebook.com/events/285061127657754/, както и на фестивалния сайт https://6fest.art.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?