71

Фестивал: Сладолед с вино на "Вино и гурме" в Пловдив

Осмото издание на „Вино и Гурме”, комбинирано с Нощта на музеите и галериите, ще даде да Пловдив един туристически суперуикенд с десетки събития. Фестивалът на изискания вкус ще е на 14 и 15 май.

За първи път пловдивчани ще могат да опитат сладолед с вино от сорт „Марсалан”. Той ще бъде предлагат на красива ретро количка за сладолед. В Стария град. 

Бит е рекордът по посещения от 2021, когато участваха 41 винарни и производители на храни. Тази година във „Вино и гурме” ще има 67 участници. От тях 42 за винопроизводители, а останалите предлагат храни. 

От 10 локации миналата година, сега фестивалът ще тече в 16 къщи в Стария град, галерии, ресторанти  и хотели. „Увеличението и при участниците и при локациите е над 50%”, каза инж. Любозар Фратев от Съвета по туризъм.

Стартът на дефилето ще бъде даден в 11 часа на 14 май с концерт на формация „Евмолпея”. Засега на откриването не се очаква представител на министерството на туризма. Дегустациите и концертите ще продължат до 19 часа.

На следващият ден започва играта „Винословица” в големия двор на „Тракийски стан” и комбинацията от музика и поезия „Глътка любов” в двора на къща „Иван Черноземски”. 

Според зам.-кметът по култура Пламен Панов, уикендът ще е „много динамичен”. Освен „Вино и Гурме”, на 13 май започва фестивалът за модерен танц „One Dance Week”, а на 14 май е Европейската нощ на музеите и галериите.

В Пловдивските музеи ще бъдат показани уникални експозиции. В Археологическия музей за месец се завърна оригинала на Панагюрското съкровище.

В Историческия е изложбата „Яйцето”, а в Етнографския – тази посветена на народните престилки. 

„Вино и гурме” се осъществява с 12 000 лева от бюджета по туризъм. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?