Следвайте ни

Феята на дизайна предпочете Пловдив пред Берлин

viber icon

Потомственият архитект Боряна Христова се омъжи в замък до морето, защото вярва в петте сили на природата

Баба й я запалва по диетологиата, а дядо й - по класическата музика

 

Боряна Христова завършва архитектура и интериорен дизайн в Университета по изкуствата в Берлин. Там се учи на занаята от прочутия Яу Мин Пей, който сътвори стъклената пирамида пред Лувъра. Интериорът за Холидей Ин стана хит в Пловдив и едва отворил врати, той беше обявен за най-добрия бизнес хотел в България.

Пловдивчанката е сътворила много иновативни пространства под тепетата и по света. Мисията <210> е да внася баланс в дома и офиса. И да вдъхновява хората да изградят по-щастлив живот за себе си, своето семейство и обществото. Това лято Боряна написа своята приказка за магията на любовта. А замъкът в „Равадиново”, хотел „Анел“ и Старият Несебър влязоха в кадри от най-щастливия ден на пловдивчанката - сватбата с Людмил Личков.  

„Не вярвам в случайностите. Вярвам, че хората се събират с точния партньор, когато са готови да се развиват и да станат по-добри личности. Понякога това се случва след някоя голяма провокация или радикална промяна в живота им. Преодолявайки я, ставаме по-силни и по-пълноценни като личности. Животът е училище. Ние сами избираме уроците си и отношението си към ситуациите в него”, разсъждава Боряна Христова.

Тя среща любовта на живота си в родния Пловдив. Той се казва Людмил Личков и развива свой строителен бизнес в Лондон. Запознават се на концерт на Калин Вельов и Нина Николина в Летния театър. „Беше първият концерт на новата им формация „Пендари”, която съчетава модерната поп музика с български фолклорни ритми. Людмил много обича музиката, аз също - закърмена съм с класическите творби на Хайдн, Бетовен, Бах, Лист”.

Боряна е дъщеря на Едвард и Маргарита Христови - архитектите, познати с редица елегантни проекти на сгради под тепетата. Дядо е един от най-тачените кардиолози в Пловдив - дълги години е бил главен завеждащ лекар на кардиологичното отделение във Военна болница. Голямо вдъхновение за нея обаче е баба, работила като главен технолог на Месокомбината в Пловдив.

Те я вдъхновяват да учи диетология и различни курсове, свързани с храненето, здравето и алтернативната терапия. Другият дядо издава първия в България земеделския вестник „Тракийски агровести”. За Боряна именно те са ключовите фигури в нейното развитие. Музиката, както и архитектурата са неизменна част от живота, още от детството. „И днес с Людмил обичаме да слушаме музика, да си почиваме активно, посещавайки архитектурни паметници и да пътуваме. Заедно организирахме и сватбата си”, казва Боряна.

Морската им сватба през лятото се превърна в една красива приказка - от романтичната фотосесия в замъка в Равадиново до венчавката в малката църквичка „Света Богородица” в Несебър и изискания стил на бургаския хотел „Приморец”, където посрещат приятели и роднини. „Избрахме морето, защото то е символ на свободата. Около него най-силно се усеща връзката между петте сили в природата -вода, въздух, земя, огън. И етера - думата означава пространство - при това празно пространство. Когато човек е до морето, той е по-зареден, чувства широта и простор.

Ние, хората, сме част от тази природа, архитектурата трябва да ни служи функционално, но и да е щадяща към природата - това е, в което вярвам”, казва младата дама.

Боряна вярва и в любовта. „Хората остават дълго време заедно в годините и имат истинска връзка, когато се развиват заедно. Когато се интересуват от другия и го подкрепят във всичко, което прави. Любовта ни учи да виждаме другия и да му даваме, да споделяме. И така да израстваме заедно. Връзката е обединение на два свята. Именно това ни обогатява”, разсъждава пловдивчанката.

Като архитект Боряна Христова е сътворила много иновативни пространства. През 2006-а завършва Университета по изкуствата в Берлин (UdK Berlin), където се среща и работи с швейцарския архитект Петер Цумтор и австриеца Адолф Кришаниц - едни от най-добрите архитекти в Европа. След обучението си в Германия решава да се завърне у нас, защото архитектурата е наследствена професия в семейството. Днес Боряна работи в семейната фирма - „Проарх“ - едно от водещите архитектурни бюра под тепетата. Казва, че тук, в България всяка иновация и различност се забелязват по-бързо. Има сертификат за Passiv Haus дизайнер и днес успешно работи по каузата пасивна къща.

 

Булката ездачка или Мандала танц за дами

За романтичната си сватба на морето Боряна и Людмил наемат ретро автомобил -Мерцедес кабриолет. „С него се возихме от младоженския дом до църковния храм  „Света Богородица” в стария Несебър. Мъжът ми Людмил беше до шофьора. Аз седях на задната седалка и им показвах пътя, тъй като бях организирала всяка стъпка от сватбения ни ден. Фотографът ни снима точно в този момент, получи се страхотен кадър. Людмил го коментира с думите: „Жената знае пътя”. Аз бих добавила: „Колко е важно в една връзка мъжът да се доверява на интуицията на жена си“.

Несебър е специално място за Боряна, която пази в сърцето си скъпи спомени за градчето още от детството. „Обичам добре запазените крепостни стени на града, храмовете, гледките около амфитеатъра. Функционалност и красота - описват най-точно представата ми за това романтично място, обградено с море”.  

Втората сбъдната мечта за Боряна и Людмил е преживяването в замъка в Равадиново. „Това място е плод на една реализирана в годините мечта - мечтата на собственика Георги Тумпалов да построи своя дворец „Влюбен във вятъра“. Независимо от трудностите мечтата му е реалност - точно тази енергия ни привлече. Харесваме „вкаменената” романтика на мястото, цветните градини, красивото езеро и уюта на малката църква с медните икони и таванът, изписан като необятен космос. Силно преживяване бяха и снимките с конете, които обитават това прекрасно кътче от южното ни Черноморие”, допълва Боряна.

Ездата е едно от хобитата, както и йогата. Тя преподава специална практика -Мандала танц - йога за жени в своето студио в Пловдив и в София. „За мен е важно да се развиваме като комплексни личности, не само като тесни специалисти. Точно това ни прави стойностни и уникални като хора”, заявява тя.

Пловдивчанката вярва в енергията на пространството

В древността хората са имали познанието и са владеели сътворяването на подобни пространства много по-добре от нас, казва Боряна. Древните го използвали в архитектурата и това се вижда не само в храмовете, а и в крепостите и градовете им. Когато изграждали сградата, те проследявали как се чувства гостът в нея. Вярвали също, че тя е пряко отражение на човека, който я прави и обитава.

„Днес енергията на пространството се постига с подходящите материи, материали, цветове, с насочване на светлината, мебели и изкуство - всичко е подчинено на това човек да се чувства уютно в дома или офиса. Ето защо участвам в целия процес  - от грубия строеж, през мебелите до избора на декоративните елементи и обектите на изкуството”, разказва младата дама.

За Боряна най-важна е връзката с клиента. „Често клиентът не може да „облече” с думи това, което иска. И точно тук е ролята на архитекта да му зададе правилните въпроси. Един лекар преди време ми каза нещо подобно: човек може да е изключително добър специалист, ала най-добър за пациентите е този, който има усет-интуиция!”.

 

По стъпките на Яу Мин Пей  

Учи занаята от бащата на стъклената пирамида в Лувъра

Боряна Христова учи архитектура цели 6 години в Германия. „За това време научих, че за немците човекът е важен не само като специалист, но и като личност. При тях нямаш шанс, ако поставиш „Аз-а” на първо място - тогава обществото те изхвърля. Защото в общество на постоянна конкуренция никога няма да бъдеш щастлив. Правилното решение в случая е да се “кооперираш” с другите”, казва пловдивчанката. Избира Германия заради средата и преподавателите.

Забелязва, че при немците отношението към обучаваните е съвсем различно. „У нас от едната страна са авторитетите, а от другата ние, незнаещите. Там студентът също е на по-ниско стъпало, защото все още се учи, но той е пълноценен човек и преподавателят му помага да развие своя потенциал. В Берлин от значение е също дали студентът е извършвал благотворителна дейност - дали е посещавал домове за стари хора, за сираци…”.

В университета често пътували - до Пекин, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм. Като лектори им гостували най-известните имена в архитектурата. „Прекарвали сме по цели дни в новостроящия се музей в Берлин, проект на Яу Мин Пей, който ще бъде запомнен със стъклената пирамида пред Лувъра”, допълва пловдивчанката.

 

От мащаба в Китай до детайла в Германия

Търсенето на творческо вдъхновение я отвежда в Америка, Австралия, Италия и Китай.

„Обичам да пътувам, усмихва се Боряна - месеците, прекарани в чужбина, ми помагат да разширя мирогледа си. Във всяка страна виждаш различни елементи - в Америка и Китай това е мащабът, в Германия - детайлът. В Австралия се потапяш в топлината на сградите и прецизността. Обикаляйки света, си давам сметка колко черногледи понякога са голяма част от българите. Колко много енергия влагат в това да са недоволни и критични”, споделя тя.

И допълва, че „когато човек подхожда с негативизъм към нещата, това само саботира собствения му успех“. Ето защо Боряна вярва, че добрият архитект е и добър психолог. Завършва редица обучения, сред които треньор по личностно развитие и специализация по психология, диетология и хомеопатична терапия с цветни есенции. От години съветва известни българи как да подобрят не само дома и работното си място, но и да станат по-щастливи и удовлетворени в личния си живот и бизнеса.

„Намирам връзката архитектура-психология за нещо напълно естествено. Защо се интересувам от личностното развитие? Защото хората, с които работя, са личности, а сградата е отражение на тяхното желание - какво иска, какво е ценно за него, как иска да се чувства”. Архитектурата винаги е отразявала докъде е стигнало в развитието си едно общество. Според младата жена, за съжаление, съвременната архитектура в България често е само функция и калкулация на бюджета.

В последните няколко години нещата обаче се промениха. „Наскоро в бюрото ни влезе инвеститор, който каза: Работя от много години изключително успешно в Англия, но искам да направя нещо за България, което да послужи за пример. Да, ще имам печалба от проекта си, но това не е основното, което търся. Искам да вложа най-добрите материали, да създадем просторни светли пространства и да построя къщи за пример”. Дори в консервативен сектор, какъвто е строителството, днес се чувства „вятърът на промяната”, смята тя.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?