46
Следвайте ни

Фен на Тодор Кожухаров: Искам да те осиновя, за да ми пееш денонощно

Прочутият тракийски певец празнува 65 години, има над 300 песни в радиофонда

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Любител поискал да осинови Тодор Кожухаров, та да му пее по цяла седмица. Стотици запяха песните му на фестивал в Хасково.

Известният тракийски певец Тодор Кожухаров ще навърши юбилейните 65 житейски години на 29 ноември. Той отбелязва и близо половинвековна творческа дейност. Роден е в свиленградското село Мустрак, в семейството на Надежда и Желязко Тодорови, отгледали трима синове. Всеки тръгва по своя път в живота, а Тодор по пътя на песента…

Орисали са го да весели хората, да създава настроение, да е очакван гост по сватби, събори, веселби. Благодарение на неговия талант песните от Дервиш могила и Сакар планина стигат до всички кътчета на страната ни. Запяват се от млади и стари, което се доказа и на третия конкурс-надпяване, състоял се тази есен в Хасково. Мелодиката и вкусът към съдържателните и поетични текстове правят песните му достъпни и близки до слушателите вече 50 години с оркестър „Южни ритми“, на който е създател и ръководител от 1989 г. Това са неповторимите „ Провикна се Стоян от кале високо“, „Мамо, снежец наваляло“, „Учих та, Дано“, „Димо из Хасково вървеше“, „Тейно Димитър думаше“ и много други.

Тодор Кожухаров прави първите си записи точно в студиото на Радио Пловдив още като студент през 1978 г., по покана на акордеониста и аранжор Тодор Пращаков. На един празник в град Маджарово младият тогава Кожухаров бил поканен да пее с оркестър „Тракия“, с който свирил и Пращаков. Харесал го как пее, как му се радват и го поздравят хората на площада и веднага го поканил да запише две песни в Радио Пловдив. Събрал няколко талантливи студенти от музикалната академия, направили репетиция и записали песните „Дружина Вельо думаше“ и „Мама си Добра плетеше“. След няколко дни ги излъчили по радиото и това бил първият звезден миг на младия тракийски певец.

Само след една година се явява на обявено прослушване в Радио Стара Загора, където също харесали гласа му, но отказали да направят запис и му препоръчали дифектолог за изглаждане на шумящите съгласни - с, ч, ш, защото изпъквали пред микрофоните. Това не отчаяло Тодор Кожухаров и решил да се яви на прослушването в Радио София през 1981 г., където бил одобрен без такива забележки. И веднага му направили серия от записи с големия оркестър на радиото. Започнали да ги излъчват и завалели писма на слушатели с желание да ги пускат по-често.

Първото признание  обаче за таланта му дошло през 1966 година, когато едва десетгодишен участвал на фестивала „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково. Илязъл на сцената, но не успял да стигне микрофоните и го покачили на едно столче, за да си изпее песните. Журито му присъдило първия златен медал и веднага го наобиколили журналисти и фолклористи. Попитали го: „С какво те хранят вашите, та пееш толкова хубаво?". Без да мисли, малкият Тошко отговорил: "Ами с бърканица и баници!".

Едва когато станал голям и известен певец разбрал, че бърканицата пречи много на гласа, и започнал да се съобразява с тези тънкости. През годините е създал и много песни, които са се превърнали в истински хитове за цяла Тракия. Изградил е верни приятелства с много големи любители, като бай Нено от село Знаменосец, Радневско.  Тодор Кожухаров е пял на сватбите и на двете му дъщери с най-големите оркестри и дори после е създал песен за него, наречена „Неновото стадо“.  На един концерт в Раднево бай Нено отишъл при него с насълзени очи и казал: "Тошко, толкова те харесвам как пееш, че ако нямах деца, щях да те осиновя, та да ми пееш по цяла седмица!".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?