4232

"Феерии от кожа" почита аристократката Васка Баларева

Знаменитата художничка изпада в немилост при комунистическата власт

Една от най-значимите български художнички на миналия век, известна със своя аристократизъм, ще бъде почетена с изложба в Природонаучния музей на Пловдив. Гостуващата експозиция "Феерии от кожа" в чест на 120-годишнината на Васка Попова-Баларева ще бъде открита на 10 февруари, събота, от 18 часа във фоайето

Изложените творби са подбрани от Историческия музей в столицата. Васка Попова-Баларева е известна със своето майсторство като живописец и портретист, но далеч не се ограничава само в тези направления на изкуството. "Феерии от кожа" представя избрани нейни творби - живопис, натюрморти, декоративно-приложни проекти, скици, копирки, щампи и декорирани произведения от кожа - чанти, колани, aлбуми, обложки за книги и още много други разнообразни проекти. 

Васка Баларева е родена на 7 април 1902 г. в Русе, потомка е на известен аристократичен род. Баща й е генерал Иван Попов, който съвсем млад влиза в четата на Филип Тотю. Завършва първия випуск на Военното училище, участва в Сръбско-българската и Междусъюзническата войн​а, ранен е тежко при Чаталджа.  Избран е за депутат в ХVІІ ​народно събрание, но загива при атентата в черквата "Св. Неделя". Майка й София Ханджова също не е чужда на интелектуалния елит. Родена в Румъния, тя овладява свиренето на пиано и рисуването.

На 17 години Васка вече знае своето призвание - иска да стане художничка. Мама София е категорична: "Момичетата нямат място в Художествената академия.  

Неприлично е красиви млади жени да рисуват голи мъже!". 

През 1921 г. след нелека подготовка тя, намерила подкрепа от баща си, все пак е приета в академията. Под наставничеството на проф. Никола Маринов усвоява магията на боите и четката. Нейни колеги са Илия Петров, Александър Стаменов, Илия Бешков. Сред тях е братът на поета Атанас Далчев и бъдещ известен скулптор Любомир Далчев. Отношенията между тях прерастват в платоничен романс. Особено приятелство, придружено от нежна кореспонденция. Но всичко между тях като че ли приключва дотук. Своето образование Баларева завършва през 1927 г.

В търсене на нови приключения и заради голямата си амбиция да продължи да следва мечтата си, две години по-късно тя заминава за Италия и след конкурсен изпит е приета да специализира в класа по живопис на проф. Умберто Коромалди в Художествената академия в Рим. Там овладява майсторството на портрета и живописната техника на учителя си. 

Комунистическата власт в България след 1944 г.

я обявява за неблагонадеждна, защото имала "лош буржоазен корен". 

Така е принудена да се завърне към едно свое старо занимание - художествената обработка на кожа. Нещо, което е научила при следването си в Рим.

За това разказва и нейният син - известният химик проф. Христо Баларев. "Тя редовно участваше в изложби, но много рядко се случваше да продаде някакви картини. Нямаше как да се издържаме от това. Докато майка ми е била в Италия, се запознала с местна студентка в общежитията. Въпросното момиче се занимавало с художествена обработка на кожи и от нея майка ми разбира за това", спомня си Баларев. Васка се запознава в детайли с техниките за художествена обработка на кожа и започва да се издържа, като продава изделията си, още докато е в Италия. След завръщането си в страната се налага като пионер в тази област, изготвяйки множество проекти за дамски чанти, колани и представителни папки.

Васка Попова-Баларева умира на 3 август 1979 г. след прекаран инсулт.

В нейното изкуство флорални и зооморфни мотиви се преплитат с християнските традиции и българското народно творчество, а днес нейните богати градини и пъстри птици ще бъдат показани в Природонаучния музей в Пловдив.

По време на откриването ще бъде представен и каталог на изложбата. Автор на предговора е именно синът на Баларева, който ще бъде и специален гост на вечерта. 

Входът за събитието е свободен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?