Следвайте ни

Ездачката, която стана художничка след смъртта на Клорето СНИМКИ

Любимият кон на Недолина Павлова отлетя на небето, а тя продължава да го рисува във всичките си картини

viber icon

Художничката Недолина Павлова е на 28 години. Преди две седмици тя откри втората си самостоятелна изложба „Минало незабравено” в пловдивската галерия „Artistica”. И във всичките й творби основен образ е любимият й кон Клорето де Мал, който тя губи преди години. Недолина е магистър по икономика от УНСС, родена е в Хасково, но живее в прекрасния за нея Пловдив и смята да се занимава само с рисуване.

В семейството на младата художничка се уважават традициите. Кръстена е на баба си Недолина, която пък носи името на своята баба. Не може да забрави деня, в който за пръв път вижда отблизо ездитен кон в хасковския парк „Кенана”. Бела е само на 12 години. „Яздеше го младо момиче - веднага започнах да я разпитвам как човек може да гледа свой кон. Тормозих родителите си да ме водят по конните бази”, спомня си Недолина Павлова.

И започнала да ходи по 3 пъти в седмицата след училище да язди при гледачката на коне Петя Ангелова. Прекарвала и по цяла лятна ваканция във вилната зона на парк „Кенана” при конете. Там гледачката Петя се грижела постоянно за 6 арабски кончета. „Конят яде много ечемик и скъпи добавки. Пансионът му излиза средно по 500 лева на месец. В това влиза и тренировката за добра форма. В Божурище е една от най-хубавите бази и там цените може би достигат 1000 лева”, разказва художничката.

Имената на конете се образуват от първата буква на майката и бащата. Името Клорето де Мал се е получило от това на баща му Клинтън Първи. Любимото <210> конче го докарали от фермата в Холщайн, когато било само на 2 години. Сега цената на един такъв жребец с такава кръв тръгва от 20 хиляди нагоре.

Клорето бил черен, но с времето започнал да изсветлява. „За пръв път като го видях, бях стресната - имах това, което винаги съм искала, и се радвах като малко дете”, разказва тя. Като бил малък, го обучавала как да се движи. После го обяздил треньорът Николай Славов.

Оттогава Недолина обича конете и любовта й не е спирала и досега. Започнала да се занимава активно с езда в 10. клас. „Исках да завърша Националната спортна академия с конен спорт. Готвих се седмици за изпита, но малко преди него ме разубедиха и се отказах”, казва тя.

Драмата се случила след състезание в Житница. Клорето спечелил първо място. Когато го прибрали вечерта, получил колика - конете трудно го понасяли. Натровила се кръвта му и починал в мъки. Недолина плаче и сега - повече от 10 години по-късно, щом се сети за този ужасен момент. След това си купила друг кон - кобилата Елмира. Не било същото като с Клорето и след време я продала.

Точно заради загубата на коня започва активно да рисува. „Така тушех мъката си. Рисувах, без да вземам уроци. Лицата бяха първият ми опит с акрилна боя”, спомня си Недолина. Първата й изложба „Усещане” е посветена само на женските лица и е в била в "Капана" по времето, когато Пловдив е европейска столица на културата.

Завършва бизнес администрация и има магистратура „Регионално развитие” в УНСС. Родителите й я подкрепят в решението да продължи да рисува. Майка й работи в Криминална полиция, а баща й е бил дълги години началник на съдебна охрана в област Хасково.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?