Следвайте ни

Европарламентът награди Снежина Петрова и нейната „Медея“

viber icon

Актрисата от Народния театър „Иван Вазов“ Снежина Петрова и сдружение „Легал Арт Център“ получиха ежегодната Награда за европейски гражданин на Европейския парламент за 2020. Тя се връчва за проекта „Медея“, който бе осъществен на 28 юни 2019 като част от Европейска столица на културата. Номинацията е инициирана от Фондация „Пловдив 2019“.

Наградени са 30 проекта от 25 страни.

Наградата се връчва от 2008-а насам. За нея могат да бъдат номинирани личности с проекти и инициативи в областта на взаимното разбирателство и по-добрата интеграция между гражданите на ЕС. 

Проектът на Снежина Петрова е базиран на едноименната старогръцка драма на Еврипид, но със силен социален фокус и съвременен прочит. Тя разглежда правото на избор, предателството, любовта и отмъщението. 

„Медея“ на Еврипид е отличена с трето място на драматургичните състезания в Атина през 431 г. пр. Хр. Тя остава в историята на световното изкуство като една от най-провокативни трагедии 

Тригодишният проект събра в съвместна работа артисти, деца от различни етноси в Пловдив, студенти от НБУ. Към него се присъединиха още звезди от ранга на Десислава Шпатова, Георги Гочев, Найо Тицин, Владимир Пенев, Койна Русева и др. 

Премиерата се състоя на 28 юни 2019 година на сцената на Античен театър – Пловдив. През 2020 актрисата получи специалната награда ИКАР отново за проекта „Медея“.

Наградата за европейски гражданин е специално отличие и е една от четирите, които всяка година се присъждат от Европейския парламент за високи постижения в областите - правата на човека, киното, младежки проекти и гражданско чувство. 

"Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“ е вторият български проект спечелил Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хвала

Хвала

12.02.2021 | 15:23

Хвала Снежина!!! За сумати време истински добра заслужаваща публичност новина!!! Страхотна! Дерзай и давай още и още... Жадни сме....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай