Следвайте ни

Обявиха големите победители за наградите „Пловдив“ СПИСЪК

Наградата за цялостен принос отиде при директора на Кукления театър Виктор Бойчев

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви онлайн кои са големите победители за традиционните награди „Пловдив“.

Те се обявяват всяка година в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Носители на престижното отличие са творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Covid-19”  несъмнено нанесе силен удар върху творческите професии, които се нуждаят от своите зрители и подкрепа. Щастлив съм, че награди „Пловдив“ са нашият начин да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към постиженията на пловдивските творци, заради които древният и вечен град винаги е бил и ще бъде културна столица на България“, каза кметът Здравко Димитров.

Макар че победителите са ясни сега, церемонията ще се състои на 1 септември на Римския стадион. А ето и кои са победителите по категории:

В раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ победител е драматургът на Драматичен театър Пловдив – Александър Секулов за пиесата „Одисей“.

В раздел „Художествен превод“ призът грабна Манол Пейков за „Превод от английски език на поетичната книга на Лорънс  Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“.

В раздел „Журналистика в сферата на културата“ победител е Теодор Петков Караколев   за „Десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019г.

В категория „Архитектура и естетизация на градската среда“ бе номиниран само един колектив – колектив от арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов- за „Преустройство на част от бившия Детмаг „Снежанка” в Художествена галерия „Капана”.

За „Музика“ статуетката отиде при проф. акад. Милчо Василев  за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“.

В раздел „Театър“ изкласи Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ – Пловдив за постановката „Одисей“.

В категория „Изобразително изкуство“ нямаше конкуренция. Големият победител е Ангел  Герджиков – за изложба живопис „Забравени следобеди“ в галерия „Възраждане“.

В раздел „Аудио визуални изкуства и фотография“ наградена е Соня Тодорова Станкова  – за Проект Фотография „Лицата на Пловдив“, представен по време на Пловдив 2019.

Раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“ - доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори – за „Работата на обект „Епископска Базилика на Филипопол“.

В категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ призът отиде при Държавен куклен театър – Пловдив – за „Театралния спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“.

В раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ - Държавна  опера – Пловдив – за „Огънят/Празникът – гала откриване на фестивала Opera Open 2019“.

Колкото до специалната награда „Пловдив“, която се дава за цялостен принос към обществения и културен живот на Пловдив, статуетката се връчи на Виктор Бойчев за „Издигане на нивото на Държавен куклен театър – Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език. За достойно продължаване на традициите и високо успешен мениджмънт на цялостния процес на функциониране на театъра. За създаване на благодатна творческа среда и обстановка, привлекателна за работата на режисьори и артисти, водещи имена в съвременния театър. За привличане на вниманието на международни институции към постиженията на пловдивския куклен театър и обмен на съдържание с водещи световни театри и фестивали. За живо и последователно участие във всички важни и определящи облика на Пловдив творчески и обществени процеси и събития. За почтено и безкористно отстояване на професионалните и етични стандарти . За цялостното присъствие на ДКТ в живота на Пловдив и страната през последните две десетилетия.“

Това е перфектният завършек на неговата дългогодишна кариера като директор на Кукления театър – позиция, която скоро ще се поеме от Петър Влайков.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?