83

Ето ги призьорите, които грабнаха наградите „Вдъхновение“ за любителско изкуство в Пловдив

Втората церемония по годишни награди „Вдъхновение“ 2023 на „Съюз на организациите за любителско изкуство“ /СОЛИ/ се проведе на 17 февруари 2024 г в Пловдив. В номинациите участваха 31 номинации в 6 категории и 11 направления в различните изкуства с участници от цялата страна.

В категория за ученици от IV до VI клас награда „Вдъхновение“ в танцово изкуство спечели Сияна Петкова от танцово студио „Карибе“, гр. Стара Загора. Във вокално изкуство наградата в тази категория спечели Кристина Енчева от ВС „Мюзик саундс“ от НЧ „Напредък-1869“, гр. Горна Оряховица. Наградите връчи г-н Иван Иванов – член на УС на СОЛИ.

В категория за ученици от VII до IX клас награда „Вдъхновение“ в танцово изкуство спечели Зорница Георгиева от сдружение „Спортен клуб РОНА“ от гр. Хасково, а във вокално изкуство наградата спечели Дария Тонева от „Академия за таланти“, гр. Димитровград. Наградите връчи г-жа Кристина Димитрова – член на УС на СОЛИ.

В категория за ученици от X до XII клас награда „Вдъхновение“ в танцово изкуство с равен брой гласове спечелиха Елена Тодева от ТСК „Тангра“, град Хасково и Денислава Томова от сдружение „Спортен клуб РОНА“, гр. Хасково. Във вокалното изкуство наградата спечели Симеон Славев от ВС „Графити“ при НЧ „Напредък-1869“, гр. Горна Оряховица. Наградата връчи г-н Петър Немски – член на УС на СОЛИ.

В категория за кандидат-студенти и студенти за подпомагане обучението в сферата на изкуството награда „Вдъхновение“ и стипендия спечели Денислав Иванов, студент в първи курс специалност „Балетна педагогика“ в АМТИИ, гр. Пловдив. Наградата връчи доц. д-р Рослана Моравенова – АМТИИ, Пловдив.

В категория Колективни награди в танцовото изкуство, раздел „Фолклор“ наградата спечели Фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“ от гр. Ловеч. Наградата връчи г-н Евгений Вучков – член на УС на СОЛИ.

В категория Колективни награди в танцовото изкуство, раздел „Класически балет“ наградата спечели балетна школа „Марина Змеева“, гр. Бургас. Наградата връчи г-н Кирил Велчев – Изпълнителен директор на Общинска фондация Пловдив 2019.

В категория Колективни награди в танцовото изкуство, раздел „Съвременен танц“ наградата спечели сдружение „Спортен клуб РОНА‘, гр. Хасково. Наградата връчи г-н Сава Драгунчев – Изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“.

В категория Колективни награди във вокалното изкуство наградата спечели Вокално триo „Colored voices” от арт център „Палитра“, гр. Добрич. Наградата връчи г-жа Милена Налбантова – Председател на СОЛИ.

В категория Творец с особен принос в сферата на изкуството за 2023 г наградата спечели Кристиан Костов – Председател на НЧ „Бяла Анаста-2016“, гр. Ловеч. Наградата връчи г-жа Дорина Инджова, носител на награда за цялостно творчесто на годишни награди „Вдъхновение“ 2021-2022.

В категория Успешна организация за 2023 г награда „Вдъхновение“ спечели НЧ „Бяла Анаста-2016“ от гр. Ловеч. Наградата връчи г-жа Силва Налбантян-Хачерян – Директор дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ към Министерство на културата на Република България.

Наградата за цялостно творчество се присъжда с решение на Управителния съвет на СОЛИ, като тази година бе присъдена на г-н Евгений Вучков – худ. ръкл –л на танцова формация „Нова генерация“, председател на сдружение „Вдъхновени“, гр. Кюстендил. Наградата връчи вицепрезидентът на Република България – г-жа Илияна Йотова.

Част от участниците поздравиха гостите на церемонията със свои изпълнения, а празничната атмосфера и уважението на официалните лица са доказателство за ролята на творците и работещите в сферата на любителското изкуство в страната.

"От името на Управителния съвет и на членовете на СОЛИ поздравяваме всички номинирани и всички наградени!

Отправяме специална благодарност към г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България за оказаната чест и подкрепа, като от името на членовете на Съюза поднесохме плакет и Грамота „Вдъхновител“ за подкрепата към любителското изкуство. Плакети „Вдъхноветел“ бяха връчени на г-жа Силва Хачерян – Директор дирекция в Министерството на културата и на г-н Кръстю Кръстев – Министър на културата. Г-н Сава Драгунчев получи авторска награда за подкрепата на Национален фонд „Култура“ към любителското изкуство и дейността на СОЛИ", казаха от Съюза.

Наградите „Вдъхновение“ са авторски статуетки, изработени от художника Стефан Петров от гр. София, символизиращи както логото на СОЛИ, така и безкрайността и силата на изкуството, необятността на творческото въображение, идеи, фантазия и вдъхновение.

„Често пъти ще чуете, че като общество нямаме кауза. Каква по-голяма кауза от това да работиш за децата, да им подаваш ръка, да ги накараш да повярват в себе си, да повярват, че мечтите стават реалност и успехите са възможни, че могат да изживеят красивия миг на победата. Благодаря на членовете на организациите за любителско изкуство, че предават традициите и възпитават в младите хора онова, което ни направи и съхрани като народ и държава повече от 13 века. Традициите са живата нишка, която ни свързва с корените. Когато ни е най-трудно, се връщаме към славното минало, към паметта за великата българска идентичност!“, коментира г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?